90 000 пациенти с епилепсия и нервни заболявания ще си плащат лекарствата

  • 03 април 2015 17:58

  • 2184
  • 2
90 000 пациенти с епилепсия и нервни заболявания ще си плащат лекарствата
©

90 хиляди пациенти с епилепсия и нервни заболявания, които два месеца бяха оставени без ривотрил, вече ще трябва да си плащат заместителя му клонарекс. До 10 април генеричният препарат трябва да е в аптеките, обясни в Търново зам.здравният министър д-р Ваньо Шарков, съобщава 24 час.

"В момента вече новия медикамент е на линия, но за съжаление производителят не желае той да бъде реимбурсиран от НЗОК, поради което регистрираната цена е някъде около 10 лв. Ривотрила беше натиснат на цена някъде около 2 лв., при което те се махнаха", каза д-р Шарков.

Заместник-министърът допълни, че още преди година и половина производителят Рош е предупредил здравното министерство и изпълнителната агенция по лекарствата, че спират доставките на ривотрил. Това е бил периода от време, в който пациентите да могат да преминат на други аналогови препарати, защото ривотрила е препарат, към който има привикване. "Не мога да разбера защо всички са отлагали вземането на решението в продължение на година и половина?", запита Шарков.

Във Велико Търново той откри обновената реанимация на областната болница "Д-р Стефан Черкезов" и преместеното в основната база на стационара Първо вътрешно отделение. Привеждането на двете отделения към всички европейски здравни стандарти бе извършено с инвестиция от 740 000 лв.

Последвайте канала на

2184 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.13 | 22:59

2
Е сега ще проличи кой е болен или кой се е писал болен за да вземе пенсия по болест.Защото има и такива дето имат по 8 инсулта по документи,а ако тръгнат да бягат нямат стигане!
възмутен

2015.04.04 | 12:57

1
ЗА какво ги плащаме Здравните осигуровки а господин Москов -за да ни изнудват за пореден път лекарите ли а Москов.

Добави коментар

Водещи новини