Майка подари на сина си iPhone, но го накара да подпише договор

  • 02 април 2015 12:03

  • 15629
  • 25
Майка подари на сина си iPhone, но го накара да подпише договор
© Getty Images/Guliver

Една майка решава да подари смартфон на своя 13-годишен син Грегъри. В подаръка е включен „договор" между нея и сина й. Подписването и спазването на този договор е условието за получаване на подаръка.

Ето какво е съдържанието му:

"Скъпи Грегъри,
Честит празник! Сега държиш в ръцете си този прекрасен iPhone.

Ти си едно страхотно и отговорно момче и напълно заслужаваш такъв подарък. Но той носи със себе си приемане на няколко правила и предписания. Моля те, внимателно се запознай с този договор. Надявам се, че разбираш моята отговорност към това да израснеш образован и здрав младеж, който да бъде полезен на обществото и да съжителства с технологиите, без да бъде зависим от тях.

Неспазването на някои от точките в този договор ще доведе до прекратяване на собствеността на телефона от твоя страна.

Аз те обичам страшно много и с нетърпение очаквам да си разменяме с теб милиони прекрасни съобщения чрез този телефон.

И така, ето условията:

1. Този телефон е мой. Аз съм го купила и съм платила за него. Давам ти го на кредит.

2. Аз винаги ще знам неговата парола.

3. Когато телефонът звъни, винаги го вдигай и не забравяй добрите обноски – когато отговаряш казвай „Здравей!". Никога не си помисляй да игнорираш позвъняване, ако на дисплея е изписано „Мама" или „Татко". Никога!

4. Всеки учебен ден ще предаваш телефона на един от своите родители точно в 19:30 часа, а в почивен ден – в 21:00 часа. Той ще бъде изключен до 7:30 сутринта.

5. Няма да носиш телефона в училище. Общувай с хората лично – това е важен житейски навик. (Пътуванията и извънкласните мероприятия подлежат на отделно разглеждане).

6. Ако го изпуснеш в тоалетната или на земята и той се повреди, ти носиш отговорност за неговата поправка и за заплащането на ремонта.

7. Не използвай технологиите, за да лъжеш, мамиш или заблуждаваш друг човек. Не участвай в разговори, които обиждат други хора.

8. Не изпращай съобщения, имейли и не говори чрез това устройство неща, които не можеш да кажеш лице в лице.

9. Не изпращай съобщения, имейли и не говори чрез това устройство неща, които не би казал на свои съученици в присъствието на родителите им.

10. Никакво порно! Търси в Интернет информация, която спокойно би могъл да споделиш с мен. Ако имаш въпрос за нещо, попитай някого – най-добре мен или татко ти.

11. Изключвай телефона или го поставяй в безшумен режим, когато си на обществени места – особено в ресторант, кино или театър, и когато общуваш с друг човек. Ти не си невъзпитан и груб, така че не позволявай iPhone да промени това.

12. Не изпращай и не получавай снимки на интимни части от тялото си или на нечии чужди интимни части. Не се смей на това. Това е рисковано и може да провали живота ти. Това винаги е лоша идея. Мрежата е огромно и много по-силно от теб място. Много е трудно да накараш нещо подобно да изчезне от там. Включително и лошата репутация.

13. Не прави милиони снимки и видео клипове. Изобщо не е нужно да документираш абсолютно всичко. Наслаждавай се на живота и впечатленията си. Те ще останат в твоята памет завинаги.

14. Понякога излизай без телефона и се опитай да се чувстваш уверен и без него. Той не е живо същество и не е част от теб. Научи се да живееш и без него.

15. Сваляй нова или класическа музика или нещо различно от това, което слушат милионите твои връстници. Вашето поколение има неограничен достъп до всякаква музика. Използвай това по най-добрия начин и най-вече, за да разширяваш своя мироглед.

16. Гледай света с широко отворени очи. Поглеждай през прозореца. Слушай песента на птиците. Разхождай се. Разговаряй с хората. Прави някои неща, без да прибягваш до помощта на Google.

17. Ако сбъркаш нещо, аз ще взема телефона. Ще седнем и ще поговорим за това. И ще започнем отначало. Ние с теб непрекъснато ще се учим. Помни, че сме заедно и аз съм в твоя отбор.

Надявам се, че ще приемеш тези условия. Голяма част от тях се отнасят не само за твоя нов iPhone, но и за целия живот. Ти растеш в бързопроменящ се свят, което е прекрасно, но и опасно. Вярвай повече на твоя бистър ум и добро сърце, отколкото на една машина.

Обичам те много. И се надявам да се наслаждаваш на своя страхотен нов iPhone.

Мама".

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15629 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
kids

2024.02.24 | 01:57

25
boluka da s tova e bokukata
БЪЛГАРИН

2015.06.11 | 00:23

24
Нечовешко е да правиш договор с децата си... Нечовешко е да правиш подаръци с условия... Нечовешко е вменяваш вина други му само защото не споделя твоя мироглед
stella

2015.06.11 | 00:22

23
Samo edno shte kaja tazi e plno kuko podobre da sigo drji tapacka gorkoto dete
svet

2015.04.18 | 23:31

22
пълни глупости. Личи си че това е писано от застаряващ родител. Няма как да се ограничи ползването на телефона от детето му само като телефон. Пък и детето винаги ще намери нов начин да си има втори невидим акаунт на телефона... и т.н.
Иво

2015.04.18 | 23:31

21
Всичко това оформено като договор би дошло малко в повече за едно дете,с абсолютно всичко съм съгласен,но начинът е да общуваш ежедневно с детето си и внимателно и постепенно то да разбира за точките от "договора".
ВоленСексито

2015.04.18 | 23:31

20
А на мен братушките ми подариха бензинов вибратор с двигател на Москвич !
боцко

2015.04.03 | 23:58

5
И какви са клаузите по договора ?

2015.04.18 | 23:30

19
Не съм съгласен, смартфона е за удоволствие, тая майка е абсолютно ненормална, никаква свобода няма, това не е начина на възпитание

2015.04.04 | 21:12

15
qaaa tva v koi grad i koq darjava vikate 4e e?...qvno zdravnata im sistema tam savsem kuca shtom nqma koi da se pogriji za tejkoto psihi4esko zabolqvane na taq jena...To estestveno nqma kak da ne se otrazi na deteto ta dano da se namesqt socialnite...

2015.04.18 | 23:30

18
Естествено че в сащ, то там 90% са болни мозъци

2015.04.18 | 23:30

17
Ochakvam skoro otgovor : Skupa mamo, eto s tozi avtomat shte te nakaram da podpishesh ti nov dogovor koito anulira stariq... :) misulta mi e prekaleni restrikcii deistvat v obratnata posoka a ako gi pritesnqvat smetkite da mu bqha vzeli tablet

2015.04.18 | 23:30

16
"Давам ти го защото си отговорен и го заслужаващ, ама ще ти го вземам нощем, няма да го носиш на училище, ще мога аз да го човъркам по всяко време, дори и да си в тоалетната ще вдигаш на обажданията на мама и тати..." Че какво доверие му има на това дете, а относно порното нямам думи сама го подсеща какво да прави!

Добави коментар

Водещи новини