Търсачката на Google кара хората да се чувстват по-умни, отколкото са

  • 02 април 2015 09:11

  • 1540
  • 2
Търсачката на Google кара хората да се чувстват по-умни, отколкото са
©

Търсещите машини като Google или Yahoo карат хората да се чувстват по-умни, отколкото са в действителност, тъй като имат достъп до света на познанието чрез върха на пръстите си, са установили психолози от Университета Йейл, пише The Telegraph.

Сърфирането за информация в интернет изгражда у потребителите неправилна представа за собствената им интелигентност и би могло да доведе до прекомерна увереност при взимане на решения, предупреждават експертите.

Серия от експерименти са показали, че участниците в тях, които са търсили информация в интернет са смятали, че са по-добре осведомени по дадена тема в сравнение с тези, които са учили чрез четене на книги или общуване с преподавател. Наред с това интернет потребителите са били убедени, че имат “по-остър ум”.

“Интернет е среда с мощно въздействие, в която можеш да въведеш всякакъв въпрос и да получиш достъп до света на познанието чрез върха на пръстите си”, казва ръководителят на проекта Матю Фишър от Йейл, цитиран от Фокус.

“Лесно можеш да объркаш собственото си познание с този външен източник. Хората могат сериозно да сгрешат в преценката си за това колко знаят и доколко са зависими от интернет”.

В изследването, целящо да измери психологическото въздействие на търсенето в интернет, са участвали над 1000 студенти. Тестовете са установили, че групата от доброволци, които са търсили отговори на въпроси в интернет, са се чувствали по-умни, дори при неуспех на онлайн търсенията.

Нарастващата употреба на смартфони може да задълбочи тази тенденция, тъй като чрез мобилните устройства винаги разполагаме с възможност да използваме търсещите машини.

“В интернет границите между това какво знаем и какво си мислим, че знаем се размиват”, добавя Фишър. Изследователите се опасяват, че преувеличеното чувство за осведоменост може да бъде опасно в политиката или други сфери, свързани с взимане на важни решения.

Последвайте канала на

1540 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.15 | 10:17

2
И това ако е откритие.....

2015.05.15 | 10:17

1
Сега остава и да открият, че намалява интелигентността, поради загуба на навици и умения да се учи и ще трябва да им връчат нобелова награда....

Добави коментар

Водещи новини