Израел разреши строежа на 2200 палестински жилища в Източен Ерусалим

  • 01 април 2015 19:38

  • 1544
  • 2
Израел разреши строежа на 2200 палестински жилища в Източен Ерусалим
©

Израел разреши да се построят 2200 палестински жилища в Източен Ерусалим, което според неправителствена организация е най-големият проект за развитие на окупираната и анексирана от еврейската държава палестинска част на града, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мярката обаче може да остане само теоретична, предупреди израелската НПО "Ир Амим", която се бори за по-справедливо разпределение на Светия град между израелци и палестинци. Причината е, че макар и на жителите на квартал Сауахра официално да се разрешава да строят къщи на парцелите си, те трябва тепърва да представят планове, чието одобряване според израелската НПО може да отнеме години. "Ир Амим" все пак отбеляза, че този обявен от израелското кметство на Източен Ерусалим проект е най-значимият строителен план в тази част на града от окупацията й през 1967 г.

Израел смята "единния Ерусалим" за своя "вечна столица", а палестинците искат Източен Ерусалим да е столицата на тяхна евентуална държава, отбелязва АФП. "Това е важна първа стъпка", заяви представителят на "Ир Амим" Авив Татарски, който критикува крещящата липса на държавни и частни инфраструктури в Източен Ерусалим. Според изявление на общината кметът Нир Баркат е предложил план за строеж на жилища, както и на пътища, инфраструктури и обществени институции за палестинците в Източен Ерусалим. Този план се обсъжда от 2009 г., но досега не бе прилаган заради възражения на десницата до септември 2014 г., когато бе одобрен от местната комисия по планиране на Ерусалим. Палестинците в Източен Ерусалим и правозащитни НПО обвиняват израелските власти, че издават твърде рядко разрешителни за строеж, което принуждава палестинците да строят жилища незаконно. Израел пък редовно разрушава тези незаконни строежи, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

1544 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.07 | 00:49

2
НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.НЯМА ПО МРЪСНА И ДОЛНА НАЦИЯ.
анонимен

2015.04.03 | 12:54

1
Не ми се вярва.

Добави коментар

Водещи новини