Руското следствие разглежда версията, че убийството на Немцов е поръчково

  • 01 април 2015 18:28

  • 2170
  • 3
Руското следствие разглежда версията, че убийството на Немцов е поръчково
© gettyimages

Една от основните версии на руското следствие гласи, че убийството на опозиционера Борис Немцов е било поръчково, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

"Следствието продължава да издирва поръчителите на убийството на Немцов", заяви следователят Антон Мигунов пред Московския градски съд. Днес Московският градски съд разглежда обжалването на ареста на обвиняемия и съучастниците за убийството на Борис Немцов. Руският опозиционер беше застрелян в центъра на Москва на 27 февруари късно вечерта. На 8 март Басманният съд в Москва арестува петима души във връзка с делото. Заур Дадаев е обвинен за пряк извършител, а братята братята Анзор и Шагид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев са негови съучастници. Всички те са обвинени за "убийство, извършено като член на организирана престъпна група от користни подбуди" и за незаконно придобиване, предаване, продажба, превоз или носене на оръжие и боеприпаси.

Московският градски съд призна за законен ареста на Заур Дадаев, предполагаемия убиец на Немцов. Днес съдът призна за незаконен ареста на други трима обвиняеми по делото за убийството на опозиционера - Шагид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев. Въпросът за техните мерки за задържане беше пренасочен към Басманния съд в Москва.

Заур Дадаев заяви днес, че е невинен и е направил самопризнания за вината си и съучастието на останалите обвиняеми под натиск. "Няма никакви свидетели, имам алиби, по време на убийството си бях вкъщи", заяви той. Дадаев твърди и че е бил отвлечен на 5 март в град Магас, а на 7 март е бил отведен в сградата на руския следствен комитет в Москва. "Бях отвлечен от неизвестни лица и под заплаха с убийството си и убийството на мой приятел, дадох продиктуваните ми показания", добави той. Асошиейтед прес съобщава, че Дадаев е заявил и че е бил бит. Защитник на правата на човека, посетил Дадаев в килията му миналия месец заяви, че на тялото на обвиняемия е имало следи от изтезания, припомня АП.

В ответната си реч следователят заяви, че органите на реда имат други улики, които засега не могат да бъдат разкрити от съображения за секретност. Следствието продължава работата си и се опитва да разкрие и евентуалния поръчител, добави той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2170 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
stoiko

2015.04.06 | 00:01

3
Pora4iteljat se namira v KREMAL.

2015.04.06 | 00:01

2
Путин
КОСТАДИН

2015.04.06 | 00:01

1
един предател по малко

Добави коментар

Водещи новини