Търси се идея за устойчиво строителство на най-отдалечения остров в света

  • 01 април 2015 15:02

  • 2188
  • 0
Търси се идея за устойчиво строителство на най-отдалечения остров в света
©

Правителството на Тристан да Куня - архипелаг в южната част на Атлантическия океан, известен още като "най-отдалеченото място в света", обяви конкурс за идеи в търсене на самостоятелно и устойчиво развитие на острова и неговите 270 обитателите.

Островите Тристан да Куня (както се нарича и най-големият от тях) се намират на 2816 км от Южна Африка и на 3360 км от Южна Америка. Те са част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство.

Достъпът до Тристан да Куня обаче е силно зависим от метеорологичните условия и до него може да се стигне само за около 60 дни в годината. От четирите острова в архипелага той е единственият населен постоянно. Много от сградите там обаче са остарели, поради което управата на острова се надява конкурсът за идеи за развитието му, обявен от Кралския институт на британските архитекти (RIBA), да намери находчиви, устойчиви и икономически ефективни решения за проектиране, пише dnevnik.bg.


 

Идеите се очакват до 2 юни 2015 г., като от всички подадени заявления ще бъдат подбрани пет проекта за втория кръг. Всеки от одобрените екипи ще получи хонорар от 3000 британски паунда, с които да развие идеята си, а победителят ще вземе още 2000 паунда.

Смята се, че северните острови от архипелага са открити през 1506 г. от португалеца Трищау да Куня, а острон Гоф - от английския мореплавател Чарлз Гоф през 1731 г. За първи път на острова слизат френски мореплаватели през 1767 година, а първият заселник на острова е американецът Джонатан Ламберт. Той стъпва там през 1810 година и умира две години по-късно. Великобритания анексира острова през 1815 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2188 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини