108 мъртви пеликани са открити в делтата на река Дунав

  • 01 април 2015 14:41

  • 1648
  • 0
108 мъртви пеликани са открити в делтата на река Дунав
© Булфото (архив)

Сто и осем загинали къдроглави пеликани, заразени с птичи грип, са били открити на румънска територия в делтата на река Дунав.

Това съобщи инж. Снежана Георгиева - директор на дирекция "Контрол на околната среда" в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, на днешното заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия, предаде БТА. Съобщението за откритите птици е било получено в РИОСВ в понеделник от Министерството на околната среда и водите. Георгиева каза още, че до днес на мониторите от видеонаблюдението в резервата "Сребърна" се забелязва само една загинала птица, което означава, че пикът на заразата е отминал. По думите й при извършеното видеонаблюдение с малък безпилотен летателен апарат от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН не са били установени други видове загинали птици, което показва, че заразата е само по пеликаните и пеликанската колония.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Адриан Райков съобщи, че към момента в областта няма огнища на заболяването. Не са получавани сигнали за открити болни или загинали птици. Въпреки това областната дирекция е в състояние на повишена епизоотична готовност. Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на орнитоложките и на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства по водоемите в Русенско, каза Райков. Той посочи, че собствениците на домашни птици не трябва да допускат животните да излизат извън дворовете, а фуражите трябва да се съхраняват само в закрити помещения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1648 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини