Кои приказки трябва да бъдат забранени за децата?

  • 01 април 2015 14:29

  • 3074
  • 7
Кои приказки трябва да бъдат забранени за децата?
©

Вълкът, който бива изкормен, за да излезе Червената шапчица и нейната баба. Мащехата, готова да изяде вътрешностите на доведената си дъщеря. Малечко-Палечко, изоставен от родителите си, защото не могат да го изхранят... Трябва ли подобни приказки да бъдат забранени в днешно време, разискваха актрисата Гергана Стоянова и педагогът Любов Миронова пред bTV.

Според педагога, децата минават през няколко етапи на развитие. На тези, които са от 0 до 3 години, е добре да се четат истории, които са с по няколко изречения, в които детето да преработва страха си. За децата от 2 до 6 години, специалистът съветва приказките да бъдат редактирани предварително от родителите, но само един път. Оказва се, че за детето е важно да чува историите по един и същи начин, за да преработи това, което му е нужно. На тази възраст малките е добре да слушат черно-бели приказки, за да разпознават кое е добро и кое лошо. Подобни истории на крайностите действат успокояващо за тях и им помагат да свикнат със случващото се. „Това е плавно спускане към действителността – обясни педагогът и предложи като подходящи приказки „Снежанка” и „Джак и бобеното зърно”.

Според Любов Миронова, колкото и страшни да са приказките, все пак те действат добре за въображението на подрастващите.„Много по-страшен е готовият образ от филмите. При него детето не може само да си представи опасното, дотолкова доколкото може да си позволи”.

Жестокостите в приказките коментира и Гергана Стоянова. Тя припомни, че историите на Братя Грим са предназначени за „деца и възрастни” и у нас са представени в много по-лек вариант от оригинала. „Четенето развива въображението, създава креативни същества”, отбелязва актрисата. Според нея истниският проблем е , когато в класическите приказки се включват герои от съвременността, като футболисти вместо звяр. Актрисата е убедена, че издателите е добре да поставят знак, че подобни приказки са адаптирани, за да не объркват родителя и детето, че му предлагат класика.

Последвайте канала на

3074 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Венцислав Лалев

2015.04.02 | 16:44

2
Категорично подкрепям инициативата да се свалят от разпространение детските приказки с вулгарни и тъжни сюжети , независимо от щастливия край. Още като дете, ме смущаваше как така ловеца разпаря корема на вълка и от там невредими излизат бабата и внучката....Сега не бих я прочел на моето внуче. Такива детайли могат да разтроят детската психика с години напред. Спомням си , когато дъщеря ми беше на 3 г. и прочетох една приказка дето мечо паднал от дървото и заплакал , имаше и илюстрация на мечко със сълза под окото. Детето се разтройваше само като и споменех и така месеци напред.....

2015.04.02 | 21:58

7
Премахнаха казармата и сега момчетата не стават мъже, а са унисекс.Дайте и приказките да махнем и децата не знам какви ще стават?Зорлем някои хора си търсят петминутна слава като оная кърмещата селска пръчка.

2015.04.02 | 21:57

6
проблема не е в приказките а от липса на внимание и възпитание ...ами няма време май за това -работа-готвене-ровене из фейсбук .....кога ?????
Experto

2015.04.02 | 16:43

1
Да почнем първо от филмите с насилие, Хари Потър със сатаниските си зрелища и внушения, Властелинът на пръстена с обречеността и тъмнината, пък после да се захванем с Братя Грим!На някой бизнесмени, а и не само на тях, това обаче няма да се хареса!
Raiden

2015.04.02 | 16:45

5
Толкова много глупост в няколко изречения не бях виждал.
ел

2015.04.02 | 16:45

3
да може родителите да редактират прикаските но поне да е ясно че не е оригинала . всъшност и ас съм против онези жестокости. но не всяка промяна е редна. и все пак какво толкова някои го изоставили родителите не е толкова зле .и какво като баштата на пипи дългото чорапче е цар на негрите в тях няма ништо лошо.повече ме претеснява джак и бобеното стабло или по скоро джак обиеца на великани .или крадеца на гъски ,патки такива. и не нека няма черно бели прикаси все пак и светът не е чернобял.и да по зле са филмите.

2015.04.02 | 16:45

4
ТИ ЗАЩО ПИШЕШ КАТО СИ НЕГРАМОТНИК?

Добави коментар

Водещи новини