НС не прие предлагани от ПФ по-големи данъчни облекчения за работещи родители

  • 01 април 2015 12:49

  • 1160
  • 2
НС не прие предлагани от ПФ по-големи данъчни облекчения за работещи родители
© Булфото

Местните физически лица, в т.ч. едноличните търговци, да ползват данъчно облекчение за деца като приспадат от годишната си данъчна основа сума в общ размер както следва: за едно дете, ненавършило пълнолетие, 2400лв., за две - 4800лв., за три и повече, ненавършили 18 години - 6000 лв.

Макар че всички партии се обявиха в подкрепа на отговорното родителство и решаване на демографската криза у нас, предложението за промяна в Закона за облагане на доходите на физическите лица на Патриотичния фронт отхвърлиха чрез вот "въздържал се" ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок.

"За" идеята бяха БСП, ПФ, "Атака", БДЦ. Предвиждаше се промените да влязат в сила със задна дата от 1 януари т.г. и, въпреки че при дискусията в пленарната зала, Патриотите обявиха, че са готови да отстъпят за 2016 г., това не натежа в полза на законопроекта. Основните възражения на ГЕРБ бяха, че за тази година няма предвидени такива пари, а мярката, по изчисления на Министерството на финансите, би натоварила бюджета с около 261 млн.лв. и би била за сметка на действията на държавата при наводнения, бедствия и аварии.

От друга страна, подчерта председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, ако поправката бъде приета сега, ще е в нарушение на закона за публичните финанси, тъй като промените в данъчните закони трябва да се правят преди гласуването на държавния бюджет за съответната година. Стоянова видя и политически контекст във внесения проект. Защо го внасяте сега - за да покажете, че ние не подкрепяме вашата данъчна политика, макар че това е залегнало и в нашата програма, попита тя и посъветва - използвайте го пред избирателите си, но бъдете отговорни към бюджета на държавата.

Димитър Байрактаров /ПФ/ опроверга калкулациите на МФ за 261 млн.лв. и посочи, че по техните сметки необходимите средства са около 60-70 млн.лв. В изчисленията на ведомството на Владислав Горанов се усъмни и председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов. ГЕРБ и Патриотите се сблъскаха и за заслугата за преизпълнението от около 820 млн. лв. на приходите за първите три месеца на годината. ПФ си приписа в голяма част плюсовете, защото, според Байрактаров, по тяхно настояване са започнали масови проверки на НАП и други органи.

Да приписвате на вашето поведение преизпълнението на приходите, ми се струва, меко казано, малко нескромно, отговори му Стоянова. Тя напомни, че ПГ на ПФ подкрепя правителството, но не участва в него и следователно не би могла да си приписва заслугите на кабинета в тази посока, пише БТА.

Хасан Адемов /ДПС/ нарече "бодряшки" ентусиазма на Патриотите по отношение на разпределението на надсъбраните 820 млн.лв. ДОО е третият по значимост данък у нас, приходът от него за тази година е предвиден да бъде близо 2,2 млрд. лв., което означава, че ако бъде приета мярката на ПФ и са верни изчисленията на МФ за 261 млн. лв., като последствие една десета от приходите ще трябва да бъдат компенсирани от другаде, посочи депутатът. Комплексните политики, предоставяне на адекватни услуги за семействата с деца могат да помогнат за подобряване на демографските индикатори, а не само материалните стимули, препоръча Хасан Адемов.

Георги Търновалийски обясни, че "БСП лява България" е зад предложението на ПФ, защото със средно по 2 лв. на месец облекчение за семействата, както е сега, не може да се стимулира отговорното родителство. Той обаче се усъмни дали е вярна цифрата на МФ за преизпълнение на приходите за първите три месеца на тази година.

Според Петър Славов /РБ/ мярката, предлагана от Патриотите, е дясна и не пречи да бъде предвидена в следващия бюджет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1160 2

Коментари 2

Добави коментар
АЙШЕ ТО

2015.04.02 | 18:05

2
АААА МНОГО МОЛА ЗА БЪЛГАРИТИ НИКВО ОБЛИКЧЕНИЕ ОТДЕ МОИТО ДИТЕ ША ВЗИМА ДЕТСКИ ЗА НЕГОВУТО ДИТЕ
АЙШЕ ТО

2015.04.02 | 18:04

1
А И ОЩИ НЕШТО ША САМОДОБАВА КОЛКОТО СА ПЕДНИ БЪЛГАРИТУ ТАЛКОЗ ПО БОГАТИ СТАВАМИ НИЯ ЦИГАНИТУ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини