Екзотичното меню на „Авиоотряд 28” не е променяно от години, обяви журналист

  • 01 април 2015 10:30

  • 1926
  • 0
Екзотичното меню на „Авиоотряд 28” не е променяно от години, обяви журналист
©

Екзотичното меню на борда на самолетите на правителствения „Авиоотряд 28” е едно и също поне от 2005 г. насам. Това обяви журналистът и писател Григор Лилов пред БТВ.

Той цитира документи от обществените поръчки за кетъринга във въздуха от последните десет години. От тях се вижда, че менютата са от ранга на висококласен ресторант.

„Списъците са абсолютно еднакви от 2005 г. Преди това цялата група с морските дарове е сумирана и няма разбивка, но вероятно е присъствала и преди това”, коментира той.

„Около 1 млн. лв. годишно отиват за изхранване на ВИП персоните ни във въздуха. На фона на голямата корупция в тази държава, да кажем айде!”, продължи Лилов.

Екзотични плодове като ананас, манго, папая; октопод, калмари, омари – това е само част от менюто на борда на правителствения самолет А319. Прогнозната стойност на обществената поръчка за кетъринга е 40 000 лв. за една година.

В менюто фигурират калмари, омари, октопод, скариди. „Тези изброени номенклатури в това меню са само изброени, до момента те не са поръчвани, за нас е важно кетърингът да може да ги достави и да знаем цената на тази доставка. До момента не е поръчвано, просто държим да има асортимент”, обяснява главната стюардеса.

Омарът струва най-малко 180 лв., но цената му се увеличава при приготвянето. Около 150 гр. октопод струва поне 25 лв. 8 лв. струва чаша 12-годишно отлежало уиски, 58 лв. струва плато морски дарове, предвидено за 9 души, 7 лв. струва чийзкейкът.

След скандалните разкрития премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обяви в профила си във Фейсбук, че отменя поръчката. „Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг. След като се запознах с екзотичното меню, съм разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна. Настоявам занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани и да се търси икономически най-изгодният вариант”, посочи той.

„В обществената поръчка за първи път беше посочена прогнозна цена от 40 000 лв. в самия списък обаче се говори не за левове, а за евро”, отбеляза още Григор Лилов.

„Властта може и да заслужава такова меню, но не и когато в държавата няма пари”, категоричен бе журналистът.

Той отбеляза и посочената за първи път бележка в обществената поръчка, че вносните продукти трябва да са с вносен производител. „Това означава, че вносните продукти в българските магазини не са от вносни производители, а са българско менте, след като изрично са го посочили по този начин. С други думи, властта чудесно знае каква контрабанда се върши и какви ментета се произвеждат в България и за своята си храна взема необходимите мерки”, посочи журналистът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини