Заложническата криза в Истанбул приключи. Прокурорът е освободен след полицейска операция

  • 31 март 2015 21:13

  • 2531
  • 0
Заложническата криза в Истанбул приключи. Прокурорът е освободен след полицейска операция
©

Заложническата криза в Истанбул приключи и прокурорът е освободен след полицейска операция. Припомняме, че взрив и стрелба се чуха в съда в Истанбул, където няколко въоръжени мъже от няколко часа държаха в плен прокурор, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Интернет сайт, свързан с крайнолявата групировка, която държи в плен турски прокурор в трибунал в Истанбул, посочва, че той както и трима от похитителите му са ранени, предаде Ройтерс. Засега не може да се потвърди информацията от независим източник.

Малко преди това в сградата се чуха взривове и стрелба и две линейки с надути сирени се отправиха към нея. Според турски медии е започнала операция по освобождаването на заложника, предаде ТАСС. В нея участват специални полицейски части. На шестия етаж в истанбулската съдебна палата, където се разиграва заложническата драма, са отекнали два взрива вероятно от светлинно-шумови полицейски гранати. Отекнали са и над 100 изстрела, посочва ТАСС.

Заложникът Мехмет Селим Кираз е натоварен с разследването на смъртта на тийнейджър по време на антиправителствените протести през 2013 г., припомня Франс прес. Специални части се забелязват пред сградата на трибунала и линейка пристигна до задната врата на сградата с надута сирена, посочва Ройтерс. Членове на турската лявоекстремистка групировка Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С) по-рано днес публикуваха снимка на пленения прокурор, на която се вижда насочено към главата му оръжие. Те заплашиха да го убият, докато техните искания не бъдат изпълнени.

Групировката бе посочила в изявление си, че иска полицейският служител, заподозрян в убийството на тийнейджъра Беркин Елван, да направи самопризнания за стореното по телевизията, а също така да бъдат свалени обвиненията, повдигнати срещу участници в протести във връзка със смъртта на момчето, информира Ройтерс.

Последвайте канала на

2531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини