Мухамаду Бухари печели изборите в Нигерия

  • 31 март 2015 20:17

  • 1196
  • 2
Мухамаду Бухари печели изборите в Нигерия
©

Кандидатът на обединената нигерийска опозиция Мухамаду Бухари печели нигерийските президентски избори с преднина от 2,1 милиона гласа пред досегашния държавен глава Гудлък Джонатан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Резултатите от преброяване на гласовете във всички 36 нигерийски щата показват, че Бухари получава подкрепата на 15,4 милиона души, а Джонатан тази на 13,3 милиона души. Гудлък Джонатан вече се е обадил на Бухари да го поздрави за победата, допълва Ройтерс. Стотици нигерийци излязоха на главната улица в нигерийския град Кадуна, развяха флагове и скандираха победоносно заради победата на кандидатът за президент Мухамаду Бухари, съобщи Ройтерс.

Градът бе център на политическо насилие след миналите избори през 2011 г., в които Бухари загуби от настоящия президент Гудлък Джонатан. Съединените щати са готови да работят с всеки демократично избран президент в Нигерия, каза източник от Държавния департамент. "Бухари участва мирно в последните няколко президентски избори и прие резултатите от тях, въпреки че постави под съмнение честността на изборния процес", допълни той.

Кандидатът на опозицията Бухари е роден през 1942 г. и е мюсюлманин, посочва Ройтерс. През декември 1983 г. Бухари, който е генерал, взе властта с преврат. Той хвърли в затвора корумпирани политици и екзекутира трафиканти на дрога. Бухари беше свален от власт също с преврат през август 1985 г. Сега той обещава да се бори с корупцията, Кандидатът за вицепрезидент на Бухари Йеми Осинбаджо е адвокат, но и християнски пастор, което цели да привлече християнските избиратели.

Последвайте канала на

1196 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.01 | 08:22

2
tam kopuvat glasovete s banani :D
beIn Sports

2015.04.01 | 08:22

1
I Love You__[(0)]__

Добави коментар

Водещи новини