Подуправител на БНБ: Изтеглих влога си от КТБ, без да разполагам с информация

  • 31 март 2015 17:12

  • 2197
  • 3
Подуправител на БНБ: Изтеглих влога си от КТБ, без да разполагам с информация
© Булфото

Нямам никакво притеснение. Да, и аз като много други граждани имам влог в КТБ, и преди поставянето на банката под специален надзор съм изтеглила този влог.

Това каза по време на заседание на парламентарната комисия за изследване на фактите около фалита на КТБ подуправителят на БНБ с ресор "Банков Надзор" Нели Кордовска. Кордовска е и представител на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Кордовска заяви това в отговор на изказване на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който заяви, че не е морално в деня, в който банката затваря, и то в извънработно време, Кордовска да изтегли парите си от КТБ при положение, че са били над гарантирания минимум. Друг е въпросът дали има и конфликт на интереси, отбеляза той.

Кордовска отговори на това, че е разполагала с публична, а не с вътрешна информация за банката и че е изтеглила парите си преди поставянето на КТБ под специален надзор. Влогът ми е изтеглен през работно време, подчерта тя. Методи Андреев, който е заместник-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, заяви, че в продължение на шест години от 2006 до 2012 г.докладите на KPMG относно състоянието на БНБ са били без печат, подпис и посочен представител на одитиращото предприятие както изисква Законът за независимия одит. Едва през 2013 г. има подпис и печат на одитиращия орган - това са факти, които много ни обезпокоиха, заяви Андреев. Той добави и, че подуправителят на БНБ Димитър Костов е трябвало да обяви дали има конфликт на интереси заради това, че съпругата му също работи в банковата сфера.

В отговор на това Костов заяви, че докладите, с които Андреев разполага, са снимка от електронното издание на годишния отчет на БНБ. Костов отбеляза още, че нарочно на интернет страницата на БНБ не са качват документи с подписи, за да не се дава възможност тези подписи да бъдат фалшифицирани. Костов заяви също, че не е в конфликт на интереси, защото съпругата му никога не е заемала мениджърски позиции. Конфликт на интереси отрекоха да имат и управителят на БНБ Иван Искров, както и подуправителят Нели Кордовска. Кордовска заяви, че Световната банка и МВФ извършват преглед на работата на БНБ и че скоро ще бъде представен доклад от тяхната проверка.

Последвайте канала на

БТА
2197 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бай Иван

2015.04.01 | 23:01

3
А не ти си от бустана хванат,защо ни правиш на балъци бе измекяр такъв, затова Пръмова неще Румънският опит но щете нещете той ще дойде.

2015.04.01 | 06:10

2
Да напълно ти вервам

2015.03.31 | 23:55

1
ВЕРВАМЕ ТИ

Добави коментар

Водещи новини