Безвизовият режим за американци в Европа може да отпадне

  • 31 март 2015 15:16

  • 1319
  • 3
Безвизовият режим за американци в Европа може да отпадне
© Gettyimages

Безвизовият режим за американци в Европа може да отпадне. Това става ясно от отговор на Европейската комисия на въпрос на евродепутата Момчил Неков относно задължителните визи за българи, пътуващи за Съединените щати, информира НТВ.

„Комисията ще реши до крайния срок — април 2015 г., дали да приеме временна мярка за спиране на освобождаването от изискването за виза за някои категории граждани на САЩ”, се казва още в съобщението.

В началото на февруари българският евродепутат отправи запитване до Европейската комисия относно дискриминационния режим към гражданите на България във визовата политика на САЩ. Българите, заедно с гражданите на други държави-членки (Румъния, Полша, Кипър и Хърватия), все още имат нужда от визи за пътуване до САЩ. Момчил Неков видя опасност в това, в случай че бъде постигната договорка относно Транстатлантическото споразумение за търговия и износ (ТПТИ) без да има решение по този въпрос преди влизането в сила на споразумението.

Потвърждение на това даде и комисар Сесилия Малмстрьом, главният преговарящ по споразумението със САЩ, която поясни, че „обикновено краткосрочните визи не се разглеждат в търговските споразумения на ЕС. Въпреки това липсата на реципрочност може да окаже въздействие върху движението на физически лица, предоставящи услуги".

Ако визовият въпрос не бъде решен преди влизането в сила на споразумението, българската икономика ще бъде подложена на двоен конкурентен натиск - от една от страна от другите членки на ЕС, от друга - от страна на САЩ. Това твърди Неков, като според него подобен сценарий поставя страната ни в изключително неизгодна позиция.

Европейският съвет потвърди на 20 март мандата, даден на Еврокомисията да завърши преговорите по Трансатлантическото споразумение до края на тази година. Споразумението ще трябва след това да бъде одобрено както от Европейския парламент, така и от парламентите на всяка една от държавите членки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1319 3

Коментари 3

Добави коментар
AJ4A

2015.03.31 | 18:58

1
Слугите на Москва се чудят как да спънат споразумението между САЩ и ЕС, ама това НЯМА КАК ДА СТАНЕ, скъпи ми другарки и другари БОЛШЕВИШКИ ПОДЛОГИ!!!! Споразумение ще има, ВЪЗМЕЗДИЕТО ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО ВИ В ПОЛЗА НА ТЕРОРИСТИЧНАТА И ОКУПАТОРСКАТА ВЛАСТ НА КРЕМЪЛСКИТЕ ОЛИГОФРЕНИ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ВИ ЗАСТИГНЕ - ВАС ИЛИ КОПЕЛЕТАТА ВИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО!!!!

2015.03.31 | 18:59

3
OLIGOFREN SI TI TAPO MALUUMEN IDIOT S PROMIT MOZAK
гошо

2015.03.31 | 18:59

2
Всички американци са потенциални терористи и агенти на ГРУ.Просто заради начина си на живот,"американската мечта" и хипер консуматорската си същност.В главите им е само как да окрадат останалия свят.Нищо другоДори и с цената на 3та световна война.За това са и "неправителствените" организации на Сорос,които все повече държави гонят вън.

Добави коментар

Водещи новини