Тинейджър ще бъде съден в Австрия за подготовка на атентат

  • 31 март 2015 15:01

  • 1659
  • 0
Тинейджър ще бъде съден в Австрия за подготовка на атентат
©

Австрийски съд ще разгледа на 19 май делото на 14-годишно момче, претендиращо, че е джихадист. Тийнейджърът от турски произход е заподозрян, че искал да взриви бомба на виенска гара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Обвиняемият беше арестуван за през октомври миналата година в училището му в град Санкт Пьолтен. Той призна, че се е опитал да направи бомба, за да я взриви на жп гара в австрийската столица, както и че искал да отиде в Сирия, за да се бие на страната на групировката "Ислямска държава". Поради възрастта си беше освободен след две седмици и поставен под съдебна опека, но избяга и през януари отново беше задържан, след като наруши  условията на освобождаването си.

Адвокатът Рудолф Майер заяви днес пред всекидневника "Кронен цайтунг", че клиентът му само е обмислял идеята за атентат. Според откъси от обвинителния акт, цитирани от вестника, на  компютъра, телефона и "Плейстейшъна" на обвиняемия са открити много изключително брутални снимки от пропагандата на "Ислямска  държава".

Около 200 заподозрени джихадисти от Австрия, включително жени и деца, са заминали за Сирия и Ирак, а около 70 са се върнали. Много от тях са арестувани и очакват решението на съда.

Последвайте канала на

1659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини