Възобновяваме износа на живи животни за Турция преди Великден

  • 31 март 2015 14:50

  • 1517
  • 0
Възобновяваме износа на живи животни за Турция преди Великден
© Булфото

Усилията на Министерството на земеделието и храните са насочени да се отвори износът на живи животни за Турция още преди Великден и имаме всички индикации, че ще успеем, каза днес във Варна зам.-министър Васил Грудев, цитиран от БТА.

Той допълни, че за празника ще има внос на агнешко месо в страната ни, който ще бъде предимно от държавите от Европейския съюз.

Във Варна зам.-министър Грудев участва в семинар за директните плащания на земеделците. Той уточни, че от 14 април предстои отварянето на първите инвестиционни проекти и по програмата за развитие на селските райони.

Грудев припомни, че за да получават субсидии от тази година производителите трябва да доказват правното основание, с което ползва площите.

Зам.-министърът посочи, че ще стартират над 10 нови схеми за обвързано подпомагане, насочени към животновъдството, отглеждането на плодове, зеленчуци, трайни насаждения, както и биологичното производство.

Предвидени са много инструменти за контрол върху работата на тези, които ще получават субсидии, каза Грудев. По думите му всички, които искат да получават средства, трябва да имат задължително регистрация като земеделски производители.

Плащанията ще бъдат на база реалния брой отглеждани животни, които трябва да бъдат регистрирани в системата на БАБХ и да имат паспорт или идентификационна марка.

За стопаните, които отглеждат плодове и зеленчуци, министерството поставя изисквания за минимални добиви, като целта е да се насърчи родното производството. Освен това земеделците ще трябва да представят и документи за реализацията на стоката си.

Последвайте канала на

1517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини