Христо Иванов поиска дисциплинарно производство срещу Петьо Петров

  • 31 март 2015 14:02

  • 1397
  • 1
Христо Иванов поиска дисциплинарно производство срещу Петьо Петров
© Булфото

Министърът на правосъдието внесе предложение за налагане на дисциплинарно наказание на г-н Петьо Велков Петров, следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП), съобщиха от правосъдното министерство.

Предложението е изготвено единствено въз основа на фактите, съдържащи се в решение на Върховния касационен съд.

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство по предложение на петима членове на ВСС срещу г-н Петьо Петров за извършено дисциплинарно нарушение, чието фактическо основание се извежда от мотивите на цитираното решение на Върховния касационен съд, като прие, че е изтекла давността по чл. 310, ал. 3 вр. ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Министърът на правосъдието поиска да бъде образувано дисциплинарно производство срещу г-н Петьо Петров, като основанията му са, че срокът за дисциплинарно преследване по чл. 310, ал. 3, вр. ал. 1 ЗСВ започва да тече от датата на обявяване на решението на Върховния касационен съд, т.е. от 3.02.2015 г.

В мотивите се посочва, че Петьо Петров грубо е накърнил престижа на съдебната власт, тъй като е подбудил друго лице към престъпление и фактите, които обосновават това тежко дисциплинарно нарушение, са от такова естество, че установяването им е възможно само с окончателния съдебен акт на върховната съдебна инстанция по делото.

Междувременно, след постановяването на решението на Върховния касационен съд, стана известно, че оправданият гражданин, който според мотивите на съда е бил провокиран към престъпление – г-н Петър Сантиров, е предявил срещу г-н Петьо Петров граждански иск за непозволено увреждане, образувано на 16 март 2015 г.

Г-н Сантиров не би могъл да предяви по-рано такъв иск, тъй като основанието си той черпи от влезлия в сила съдебен акт, който признава него за невинен и приема за доказано по несъмнен начин противоправното поведение на г-н Петров.

Припомняме, че по отношение на г-н Петър Сантиров има висящо дисциплинарно производство от 2010 г., когато той беше задържан във връзка със същия казус – по делото за корупция срещу него, бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов.

Това дисциплинарно производство бе възобновено от ВСС на 5 февруари, след връщането на г-н Сантиров на работа, последвало оправдателната му присъда.

Поради всички изложени съображения министърът намира, че не съществува процесуална пречка за образуване на дисциплинарно производство срещу г-н Петьо Велков Петров, в рамките на което Висшият съдебен съвет да се произнесе за правното значение на следните факти, които установяват извършеното от г-н Петров дисциплинарно нарушение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.01 | 23:05

1
Браво на правосъдния министър. А успоредно с това и да разследват как и с какви пари Петьо Еврото си купи апартамент до НДК за 400 000 лева.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини