Разбиха канал за незаконно разпространение и продажба на цигари без бандерол (обновена)

  • 31 март 2015 13:48

  • 3749
  • 0
Разбиха канал за незаконно разпространение и продажба на цигари без бандерол (обновена)
©

При специализирана полицейска акция, осъществена от служители на "Борба с организираната престъпност" и "Национална полиция", е разбит нелегален канал за разпространение и продажба на цигари без бандерол.

Във връзка с това са задържани 26 души, един от които е турски гражданин. На седем от тях е наложена 72-часова мярка за неотклонение "задържане под стража". Това каза в Пловдив главният секретар на МВР Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в, цитиран от БТА. По думите на Костов задържани са два товарни камиона с акцизната стока, единият от които - в склад в Пловдив, а другият - на територията на ГКПП "Капитан Андреево". Всеки от камионите е превозвал по над 700 хиляди кутии цигари. Предотвратени са щети на държавния бюджет за над 16 милиона лева.

Костов добави, че сред арестуваните са 13 души митничари и трима служители на "Гранична полиция", които са били на смяна на сектор "Входящи", когато през граничния пункт са преминали камионите с незаконната стока. Разследващите имат информация, че на същия принцип до момента са минали общо около 16 камиона с контрабандна стока.

След задържането на камиона в Пловдив в рамките на два дни е извършена голяма по обем оперативна и процесуална работа, в която по думите на главния секретар са се включили служители на МВР от Хасково и Столичната дирекция, като в София тя продължава и в момента. Въпросният камион - с турски номера, е преминал границата през "Капитан Андреево" в ранните часове в неделя, след което са му поставени български. При последвалата проверка и от видеозаписите е установен още един камион, който бе открит в района на граничния пункт със същото количество и на същата стойност цигари.

Установяването на действителните мащаби на този контрабанден канал продължава, разследване се извършва и в столицата, осигурена е логистична подкрепа от специализираните служители от БОП и от Националната полиция. По думите на апелативния прокурор на Пловдив Иван Даскалов има оперативна информация, че двата камиона не са единствените, които са преминали границата по този начин. През предишните няколко седмици имало още 15 автомобила. Задържани са всички митничари и граничари, които са били на  смяна на "входящи товарни автомобили" през този ден, уточни Даскалов.

Нямаме основание да мислим, че контрабандата е извършена случайно, допълни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Според него съществуват две причини - документите подадени на турската страна, са за цигари, а на българската е трябвало да се покаже друг комплект - за материали за текстилната промишленост, но не са били поискани. Същото по думите му е установено и за останалите 15 камиона. Другите арестувани лица са съпричастни с конвоирането на стоката през страната и с разтоварването й на склад.

Директорът на пловдивската полиция Пламен Узунов добави, че тежкотоварният автомобил е задържан на територията на Пловдив. През цялото време върху стоката е имало физически контрол, а впоследствие се е разпределяла по вътрешни канали в страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини