Половин Турция остана без ток

  • 31 март 2015 13:21

  • 1761
  • 4
Половин Турция остана без ток
© Gettyimages

Няколко района в Турция са засегнати от прекъсване на електрозахранването, след срив на електроразпределителната система на страната. Това съобщават руски медии.

Електричеството прекъснало около 10.40 часа тази сутрин, като без ток останали няколко града. Спряно е и метрото в Анкара и Истанбул.

Прекъсването на електрозахранването също засегнало по-голяма част от интернет и телефонните връзки в страната, оставяйки хората напълно без контакт.

Това е най-сериозният подобен проблем, с който се сблъсква страната, от 15 години насам. Властите в момента проучват вероятността за терористична атака.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, цитиран от „Хюриет", че властите проверяват всички възможни причини, включително терористична атака за прекъсването на електричеството в Турция. Прекъсването на тока продължава в няколко провинции, включително Истанбул и Анкара.

Властите информират, че технически проблем в системите на турската електрическа компания, които отговарят за преноса на електроенергия, довели до масово прекъсване на електричеството.

Най-малко 44 провинции в цяла Турция са засегнати от срива.

От своя страна енергийният министър Танер Йълдъз заяви, че екипите работят, за да определят причината за прекъсването, като се отхвърлят твърденията, че страната страда от недостиг на енергия.

„Не мога да кажа има или не кибератака", посочи Йълдъз.

Давутоглу коментира, че се разследват всички варианти, включително терористична атака.

Метрополитенът в Истанбул обяви в свое съобщение, че метрото и трамваите са били спрени заради спирането на тока.

Министерство на енергетиката също разпространи съобщение, заявявайки, че проблемът е свързан с основните линии за пренос на енергия и прекъсването вероятно е възникнало в Егейския регион.

В западната провинция Кочаели, един от индустриалните центрове на Турция, няколко предприятия са спрели работа тази сутрин. По-голямата част от провинцията е засегната от аварията.

Информации на местни за огромна експлозия в Кочаели не са потвърдени.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1761 4

Коментари 4

Добави коментар

2015.04.06 | 22:48

4
Този път заглавието е точно - 44 провинции са почти 55% от Турция

2015.04.06 | 22:48

3
Пратете им безплатно щом имат нужда.И без това тук тока е в излишък.

2015.04.06 | 22:48

2
A gqurite 6te to4at gaz ot rqzanata na turcite.

2015.04.06 | 22:48

1
Какво да ще точат? Щом е рязяно значи е чучурче

Добави коментар

Водещи новини