Калфин: Постигнахме консенсус по пенсионната реформа (видео)

  • 31 март 2015 12:07

  • 5890
  • 9
Калфин: Постигнахме консенсус по пенсионната реформа (видео)
©

Необходим е още един месец за дискусия по модела на пенсионната система. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, по време на пресконференция в Министерски съвет.

"Помните, че през декември си дадохме три месеца за подготовка консолидиране и укрепване на пенсионната система", посочи Калфин. Той уточни, че мерките, които се взимат са дългосрочни.

"От дискусиите със социалните партньори мисля, че има основа за приемане на един доста широк консенсус по пенсионните проблеми. Този модел в момента не е устойчив и ако той се замрази ще постави в риск цялата стабилност в пенсионната система. Проблемите са големи", каза още Калфин.

По думите му е необходимо укрепване на стабилността и създаване на удобен достъп до пенсионната система, които не позволяват източване. "Мисля, че до края на месец април ще стигнем до пълен консенсус по основните параметри. Следващият месец е месец на публични консултации", подчерта министърът. Той добави, че ще проведе среща с всички коалиционни партньори.

На първо място той посочи, че ще бъдат направени промени водещи до нарастване на приходите в осигурителната система и увеличаване на сигурността на НОИ.

Плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота предлагат от социалното министерство, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска пред журналисти в Министерския съвет.

На събитието присъства премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва Предлага се първоначално нарастване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца всяка календарна година до 2029 г., а от 2030г. - с по 3 месеца до 2037 г. Предложението за мъжете е възрастта за пенсиониране да нараства също първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по един месец всяка календарна година до 2029 година.

Нарастване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране при обичайни условия на труд с по два месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 години за мъжете и 37 години за жените са сред предложенията, предлагат от министерството. По отношение на приходната част екипът на МТСП предлага допълнително решаването на два основни проблема, каза Калфин.

Първият е свързан с осигурителните вноски, където следва да се търси съгласие за плавно повишаване на вноските за пенсия и за безработица. Логиката е да се намали огромната субсидираност на НОИ от републиканския бюджет. Това, което се предлага е увеличение в един период от 12 години напред с общо 4.5 процентни пункта, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд "Пенсии" и на следващата година - с 0,2 процентни пункта вноската за фонд "Безработица". Вторият проблем е свързан с осигуряването на земеделските стопани и тютюнопроизводителите.

Предлага се от следващата година плавно да се повишава размерът на минималния осигурителен доход до достигане на размерите, определени за самоосигуряващите се лица: предложението е за повишаване на минималния осигурителен доход на два пъти по 60 лв., т.е. от 300 лв. на 360 лв. и от 360 лв. на 420 лв., съобщи Калфин. В момента работещите в масовата трета категория труд се пенсионират при възраст 60 г. 8 м. и 35 години стаж за жените и 63 г. 8 м. и 38 години осигурителен стаж за мъжете.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5890 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.04.22 | 13:25

9
ГЕРБ ТОВА ГО ПРЕДЛОЖИ ПРЕДИ З ГОДИНИ НО ДРУГО Е КАТО ГО ПРЕДЛОЖИ КОМУНИСТ--ПРИЕМА СЕ БЪРЗО

2015.03.31 | 18:52

3
Да видяхме какво предложиха мутрите - по 4 месеца и стаж и възраст! Ако не ги бяха изритали, щяха да забранят пенсионирането!
БАВЕНЕТЕ Е МИНУС !

2015.04.02 | 14:17

8
Колкото и да изглежда нелицеприятно като мярка, няма друго икономически адекватно решение за приемливи пенсии от по-бързото увеличаване на пенсионните осигурителни вноски, пенсионния осигурителен стаж и възрастта за пенсиониране. Законът трябва да позволява също така по-големи възможности за ранно пенсиониране със съответно намалени проценти на пенсията. С други думи, стимулът за полагане на по-голям осигурителен стаж да бъде в размера на пенсията, пък кой колкото може... А за да се запуши най-голямата сегашна пробойна, критериите за пенсиониране по болест трябва да бъдат силно завишени и размерът на подобни пенсии следва да бъде значително по-малък от пенсиите на база на изискван осигурителен стаж. Те биха могли да бъдат допълнително подкрепени от държавата, но под формата на социално подпомагане !

2015.03.31 | 20:23

7
Консенсуса ви най вероятно е всеки да бъде пенсиониран посмъртно. Без ограничения , щом почине веднага пенсионер, без изисквания за стаж и възраст.
House M.D.

2015.03.31 | 20:23

6
Видният пасивен гей Калфата отново се опитва да ограби нашия прогресивно обедняващ Български народ!!!
Валентина

2015.03.31 | 19:14

5
Как не ги е срам - ще оставят хората,които имат възраст, а нямат достатъчно стаж да умират.Нали целта е всеки да може да се пенсионира според стажа или според възрастта и когато единият фактор не достига да се пенсионира човек с намалена пенсия.Защо изхвърляте хората на бунището - познавам такива,които са на 61 години, имат много повече стаж от 15 години, но нямат 35 г и не могат да работят - не ги искат, не са достатъчно здрави - и сега ще трябва да чакат да станат на 67 год.Как може да поставяте толкова условия,за да може човек да вземе нещо,което му се полага - нещо минимално, за да не умре от глад.Предатели и мошеници, само вие сте хора.........

2015.03.31 | 18:52

4
Постигнахме консенсус- да няма вече пенсионери.

2015.03.31 | 17:45

2
gospodin Kalfin kato gledam mai shte xodim na rabota s pampersi neznam izobshto she imali trudosposobni xora na tazi vazrast a xorata koga shte si pochinat koga shte imat vreme da se naradvat na vnucite si ili ot rabota direktno v 3 na 2 dano tam namerim spokoistvie

2015.03.31 | 17:45

1
Има хора с по 43 - 45 год трудов стаж а не могат да се пенсионсират заради кухата мутра щот не им стигат годините.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини