Сформират съвет по съдебната реформа в НС (видео)

  • 31 март 2015 11:38

  • 1289
  • 1
Сформират съвет по съдебната реформа в НС (видео)
©

Съвет по съдебната реформа, който освен да дава идеи, ще контролира процеса, ще бъде сформиран към Народното събрание. Това стана ясно на дискусия в парламента, организирана от АБВ.

Около предложението за новия орган се обединиха главният прокурор Сотир Цацаров и представители на Висшия съдебен съвет. В дискусията участваха още министърът на правосъдието Христо Иванов, депутати от Комисията по правосъдие и вътрешен ред, магистрати от ВСС и председатели на съдилища.

Разделянето на Висшия съдебен съвет е полезна стъпка поиска главният прокурор Сотир Цацаров. Но заяви, че механичните промени няма да дадат никакъв резултат, ако не бъдат направени поправки в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс. "Не две, а пет колегии да направим, ако правилата на наказателната процедура си останат същите, нищо няма да се промени" нито в делата за обявяване на несъстоятелност, нито в делата, свързани с обществените поръчки.

Главният прокурор поиска и уточняване на много от понятията като "рекет" и "публична сфера".

Главният прокурор се възмути и от това, че до този момент в България няма антитерористично законодателство и макар някакви работни групи да мислят по въпроса, крайният резултат липсва въпреки настояванията на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
петър

2015.04.01 | 08:53

1
в България, депутатите ако не искат да се реши даден въпрос се създава комисия или съвет в случая на прокурора, мисля, че трябва да се сменят тотално кадрите и да се спазват стриктно законите на страната

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини