В ТЕЛК слагат на 16-годишни аутисти диагноза шизофрения

  • 30 март 2015 21:21

  • 2570
  • 1
В ТЕЛК слагат на 16-годишни аутисти диагноза шизофрения
©

Деца с аутизъм получават от ТЕЛК диагноза шизофрения, след като навършат 16 г. Това разказаха родители на деца с увреждания, които участваха в кръгла маса в парламента за интеграцията на инвалидите. Тя бе организирана от депутатите от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова и Димитър Байрактаров, съобщава 24 часа.

Лекари масово прибягвали до етикета шизофрения с обяснението, че след като излизат от детската възраст, не може да имат детско заболяване. Въпреки че основните въпроси бяха отправени към здравното министерство, на срещата липсваше негов представител. То избра да прати поздравителен адрес до участниците в кръглата маса.

Представителят на социалното министерство Надежда Харизанова пък ги разгневи с презентация, пълна с международни директиви, отчети от доклади и институционални обяснения. Те не получиха отговор на въпроса си кога най-сетне ще има единен електронен регистър на болните, който рязко би намалил бюрокрацията. Както и кога в помощ на инвалидите ще бъдат насочени европейски средства.

Само в София и Горна Оряховица действат изпитни комисии за шофьори с увреждания. Те трябва да са мобилни и по график да обикалят страната, а не да карат сакати хора да се чудят как да стигнат при тях, настояха участници.

Как се живее с пенсия от 135 лв. и 85 лв. за личен асистент, попита Искра Влахова. Тя поиска на семействата на деца с увреждания да се плаща като на приемните. Драмата е толкова жестока, че 70-годишни родители на 50-годишни хора с увреждания се молят бог да им даде живот, за да има кой да погребе наследниците им, сподели варненка.

Последвайте канала на

2570 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.03.31 | 16:38

1
Телковете нямат право на "аутисти" да слагат диагноза "щизофрения". Защото целият български народ, ще си мисли че такива ни управляват.

Добави коментар

Водещи новини