AQUA акрилатните бои и лакове – продукти от ново поколение

  • 30 март 2015 16:48

  • 1212
  • 1
AQUA акрилатните бои и лакове – продукти от ново поколение
©

По какво се различават тези съвременни бои и лакове от познатите ни вече бои с органични разтворители? Освен по това, че миризмата им е почти неутрална, то те не излъчват вредни емисии поради това, че се разреждат с вода. Тези бои и лакове напълно заменят познатите ни досега блажни и алкиднибои и лакове.

За разлика от тях, боите от ново поколение могат да се полагат както върху дърво и метал, така и върху минерални повърхности. Вероятно у всеки би възникнал въпроса до колко тези бои от ново поколение са устойчиви на външни влияния. Естествено е хората да са недоверчиви, все пак става въпрос за влагане на вода в продукта, която да го разтвори.

Първата реакция би била: „няма ли тази боя да се отмива лесно или да се олющи от повърхността”. Обяснението е просто: водата в продуктите служи, за да разтвори вложените в тях смоли, за да се получи хомогенна маса. След като боята или лакът се положат върху повърхността, то водата се изпарява и настъпва процес на коалесценция, при който полимерите се доближават и образуват здрави връзки помежду си.

Именно този процес обуславя здравината и дълготрайността на покритието. Като красноречив пример може да се посочи това, че много от компаниите за производство на автомобили боядисват колите с бои на водна основа.

Леко AQUA акрилатна боя се ползва за почти всякакъв вид повърхности, които досега сме обработвали с алкидни бои, като дори могат да се полагат върху стари такива. Тестовете и практиката показват добро прилепване към стари алкидни бои и лакове.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
1212 1

Коментари 1

Добави коментар
маѝстора

2015.04.06 | 20:41

1
по тъпо обяснение не бях чел за тези бои и лакове иначе за открито са незаменими

Добави коментар

Водещи новини