Елена Йончева: Цената на бензина зависи от развитието на конфликта в Йемен

  • 30 март 2015 15:38

  • 2439
  • 2
Елена Йончева: Цената на бензина зависи от развитието на конфликта в Йемен
© Булфото

Трябва да се вълнуваме от военните действия в Йемен, защото това касае всеки един българин. Цената на бензина и колко ще платим, за да напълним колата си, зависи от развитието на действията в този регион.

Това коментира журналистът Елена Йончева в интервю за БНР. "Само 24 часа след обявяването на военните действия в Йемен цената на петрола се е вдигнала с 5%. Това не е малко, имайки предвид, че става дума само за първите няколко часа. Активните действия на Иран в Йемен могат да повлияят негативно на преговорите за иранската ядрена програма. Големите опасения на Саудитска Арабия са да не бъде обкръжена от шиитски държави. Предполага се, че Иран няма да се включи активно в конфликта. От иранския парламент казаха, че това е агресия и трябва незабавно да се спрат военните действия. Иран има начини да подпомага шиитските милиции и го прави. Откакто те превзеха столицата Сана в края на миналата година е създадена директна връзка между двете държави, с 26 полета седмично. Има предположения, но не и доказателства, че се пренася оръжие. Преди около 2 години обаче йеменското правителство конфискува оръжие на ирански кораб", каза още Йончева.

Който контролира Малдебския пролив, той може да контролира и цените на нефта, коментира още тя. "Йемен е геополитически съществена държава, защото там се намира Мандебския пролив. Оттам минават петролните танкери за Суецкия канал. От 2004 година е сблъсъкът между шиитските милиции и правителствените сили. САЩ не искат да се въвличат в директен сблъсък с Иран, а и Иран няма интерес от това. САЩ не участват в този конфликт. Те изтеглиха своето дипломатическо представителство и изтеглиха повечето си военни, но в разговора на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият с краля на Саудитска Арабия, той каза "да“ на тази операция", допълни журналистката.

"В същото време от Съвета за сигурност на ООН призоваваха за мирно решаване на конфликта. Този момент не е избран случайно от Саудитска Арабия и нейните коалиционни партньори, имайки предвид преговорите, в които се намира Иран. Но провокацията е – засилване на позициите на шиитските милиции на територията на Йемен. Има реална опасност влиянието на терористичните организации на територията на Йемен да се увеличи. Въпросът е доколко сунитската, антишиитската коалиция ще се възползва от помощта на местните сунитски организации като Ал Кайда и "Ислямска държава“. Те владеят обширни територии в Йемен", завърши Йончева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2439 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
gg

2015.04.28 | 22:39

2
А случайно да се влияе от дъждовете ,танкерите може да се пълнят с вода знае ли човек

2015.04.28 | 22:39

1
Докато ходеше с гея беше по красива сякаш.Сега съвсем се е сбабичосала.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини