Не бройте калориите!

  • 30 март 2015 10:53

  • 1664
  • 0
Не бройте калориите!
©

Ако броите тайно калории и четете внимателно етикетите на храната, но никога не губите тегло, проблемът всъщност може да е в броенето на калории, предупреждават експерти, информира Нова телевизия.

Нова телевизионна програма, стартираща в британския ефир, се заема със задачата да обясни защо e важен видът на калориите, които поемаме, а не задължително количеството им.

Храненето с „правилен” вид калории може да ни засити и да отклони глада ни, но консумирайки "неправилен" тип калории, ще останем гладни и в крайна сметка - по-дебели.

Ключът към това да бъдем сити и слаби е така наречената "умна храна”, предаде „Дейли мейл”. Важно е не само колко и какво ядем, а и колко се движим.

Програмата, представена от телевизионния лекар Крис ван Тулекен, се заема да представи разликата между способността на мъжете и жените да изгарят калории, което е лоша новина за дамите. Все пак има и добри новини.

Лека сутринна домакинска работа консумира също толкова калории, както една сутрин, включваща напрегната тренировка.

Насоките за правилно поемане на калории показват, че мъжете трябва да имат за цел не повече от 2500 калории на ден а жените - 2000.

"Ако изяждате дори 100 калории повече от тези за деня, всеки ден за 10 години ще качите около 63 килограма", сподели д-р Тулекен.

"А 100 калории можете лесно да получите само от една и половина диетична бисквита”, добави той.

Все пак това, което е ключово, е не броенето на калории, а това да бъдем наясно с тях.

"Например, четири диетични бисквити имат едно и също съдържание на калории като един среден на големина хамбургер”, допълни д-р Тулекен.

"Много лесно е да изядете четири бисквити с чаша чай, тъй като те са толкова вкусни. Но за съжаление, в този случай, вкусното означава затлъстяване", твърди експертът.

Най-важното, което трябва да запомним, е, че не всички калории са еднакви. Някои са трудни за възприемане и следователно увеличават чувството за ситост, отклонявайки глада, докато други храни съдържат течни калории, които имат малко или никакво въздействие по отношение на храненето ни. Д-р Ван Тулекен предупреди, че докато можем да хапваме каквото си поискаме, трябва да имаме предвид, че шоколадът и газираните напитки съдържат празни калории, които не утоляват глада и жаждата ни.

Експертът препоръчва яденето на "обемисти, несмилаеми храни" като например зеле и броколи, протеинови и ГМ храни, които са много засищащи, и тежки като боб, яйца, сирене.

Супата е лесен начин да останем сити. Това е така, защото тя има добавена съставка на солена вода, която ни запълва. „Находчивостта” на „умното хранене” дори се простира до начин, по който храната е приготвена.

Например полуготова пържола е по-трудно смилаема от добре приготвена.

Д-р Тулкен съветва да избягваме подсладеното кисело мляко (и подобни продукти). "Много от тях са само захар и аромат и също няма да ви заситят”, добави той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини