Историята на бързото хранене

  • 30 март 2015 10:23

  • 1329
  • 0
Историята на бързото хранене
© Getty Images/Guliver

Ресторантите са били познати под някаква форма, в по голямата част от съществуването на човешката цивилизация. Те обикновено са били създавани да обслужват туристи.

Още през древна Гърция и Рим са били откривани ханове и таверни където да се сервира храна на хора, които се намират далеч от дома. Тази тенденция продължава до сравнително неотдавна, съобщават от foodpanda.

Тези места са били популярни за събиране и разговори на по чаша питие, но през 18-ти век, идеята за хранене навън и за забавление се променя от западното общество.

Хората, които искат да се забавляват се събират в дома си, а тези, които бързат и нямат какво да приготвят за ядене, да минават през тези места, които днес наричаме „фаст фууд”.

Първото модерно заведение за бързо хранене е основано през 1921 г. в Канзас. До този момент, повечето хора смятат, че бургерите, продавани на панаири и циркове са с ниско качество и се правят от остатъци и развалена храна. Тогава собствениците на първото такова заведение „Белият замък”, решили да променят тези нагласи като поканили групи хора да видят как се правят хамбургерите. Те боядисали сградата в бяло, за да внушават чистота.

От 1948 г. до 1975 г. е бумът на отваряния на заведения за бързо хранене, не само в Америка, но и по целия свят.

- Според Националната ресторантьорска асоциация, американските продажби на заведенията за бързо хранене са в размер на 163 500 000 000 щатски долара през 2013г.

- Най-големите компании за бързо хранене имат между 30 000 и 50 000 ресторанти в повече от 120 страни.

- Най-големите критици на бързото хранене са Великобритания, Русия, Швеция и Холандия, които смятат, че веригите за фаст фууд подхождат маркетинг
агресивно към децата и подкопават местните ценности и култура.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1329 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини