Преминаването към лятно часово време увеличава инфарктите

  • 30 март 2015 09:23

  • 1375
  • 0
Преминаването към лятно часово време увеличава инфарктите
©

С между 10 и 12% се увеличават инфарктите в първите 2-3 дни след преминаването на лятното часово време. За това алармира кардиологът доц. Сотир Марчев в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

"Ние сме едно недоспало общество и когато на тези хора им вземеш още един час сън, става наистина опасно за здравето им”, казва лекарят.

Доц. Марчев обясни, че един от аргументите на ЕС за това лятното часове време да остане е, че броят на сърдечните удари или на автомобилните инциденти по това време на годината е по-нисък: "Катастрофите са по-малко, защото караме на по-светло”.

През първите дни след смяната на времето обаче хората се нагаждат за новия си биологичен график и това е добре за някои икономики.

"Някои страни като България печелят, защото имаме един много кратък туристически сезон и със смяна на времето събуждаме туристите един час по-рано – караме ги малко по-рано да ходят на плажа, да консумират и да харчат”, коментира кардиологът.

Според него за сметка на това наесен инфарктите намаляват, защото хората спят един час повече.

"Ето, вижте от новините вчера - имаме двама загинали на пътя, двама в катастрофата и на изхода от Русе за София и още един човек - тоест, говорим за 5 жертви, които имаме първите часове след въвеждането на лятно часово време и между това има директна връзка”, допълни той.

Според доц. Марчев хората трябва да вземат превантивни мерки за подобни тежки дни, особено понеделниците след преминаване на лятно време.

"Интелигентният човек трябва да знае колко му е кръвното, пулса и теглото. Ако той получи болка като стягане, изпотяване, гадене, чувство за повръщане, да не се качва на волана, а по-добре да отиде на лекар или да си остане вкъщи”, предупреждава кардиологът.

Няма лошо и хората тези дни да не се пренатоварват и да намират време за почивка, посъветва той.

"Зрителите е добре да проведат някакви действия – днес, утре, други ден, например, не си пускайте децата сами, тъй като катастрофите нарастват с поне една десета”, информира доц. Сотир Марчев.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини