В историческия град Хисаря пълно с незаконни постройки

  • 30 март 2015 08:28

  • 1787
  • 2
В историческия град Хисаря пълно с незаконни постройки
©

Оказва се, че в историческия град Хисаря дори и общинските съветници стопанисват незаконни постройки. Водят се междусъседски войни, но реакция няма, защото според потърпевшите, местната власт е оплетена в политически връзки и шуробаджанащина, разказва в репортаж Нова телевизия.

Хисаря - любимо място за почивка от времето на соца, та до днес. Сгушено в Средна гора, градчето с минерални извори е дом за над 7 000 българи и ваканционна дестинация за хиляди други.

Ненка Трошанова е съседка на един от хисарските големци - председателят на общинския съвет Ненчо Бойновски. От години жената пуска жалби до всички институции срещу незаконния гараж на общинаря.

„Всеки се притеснява, единствено аз застанах с лицето си и с името си да говоря. И лятно, и зимно време, той служи за тоалетна отзад. Непрекъснато синът му ме тормози, бута ме по стълбите. Баща му командвал Хисаря, гаража няма да го махне”, разказва Ненка Трошанова.

На метри от гаража има детска градина. Но това не пречи на случайни минувачи и подпийнали граждани да използват мястото за обществена тоалетна, разказват и други съседи.

Редно ли е? Председател на градския парламент вече четвърти мандат признава, че гаражът му е незаконен. Но веднага контрира: „И другите така правят!”

„Добре, аз съм в нарушение, но не съм само аз. Трябва да бъдем принципни, единия маха нарушението и другия маха нарушението. Аз съм съгласен ,че председателя трябва да е пример. Няма безупречни хора. Аз никой не съм убил, никой, не съм окрал, от никой не съм взел нито един лев, това може да се провери”, каза Нено Бойновски, председател на Общинския съвет в Хисаря.


Съседските войни с общинския шеф не спират до тук- Бойновски има транспортна фирма, и четирите му буса, паркирани пред блока провокират още по-шумна реакция.

И така, кой може да премахне гаражът-тоалетна и тротоарът-паркинг, които няма спор, са незаконни. Оказва се, решението е в ръцете на кметицата. Но и тя самата се е примирила с положението.

„Това не е единствения незаконно поставен обект в общината. Значи хората без разрешение на много места, удобно им е, поставят си, дали в техни имоти, дали в общински имоти. И общината, ако забележи и сама се сезира започваме процедура. Ако никой не забележи и няма жалби, те стоят с години. Аз просто не мога по всяка една улица да мина да видя законно ли е”, обяснява Пенка Ганева.

Наистина сигналите за политически връзки и неуредици не свършват тук. В центъра на Хисаря е построен модерен спа хотел. Сред собствениците и тук са двама общински съветници.

Съседите твърдят, че не са дали съгласие за построяването му и смятат, че благодарение на лобитата си собствениците са недосегаеми от закона. Делата и жалбите в този случай са от 2008 година.

И в този случай кметицата Ганева има готови отговори. „Че хотелът е напълно законен” ни казва и един от собствениците му - общинския съветник Бойко Райновски.

Жалбите и делата на съседите със собствениците на хотела нямат край. Дали е законен или не ще реши съдът. Кметицата отрича липсата на реакция от нейна страна да се дължи на лични и роднински връзки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1787 2

Коментари 2

Добави коментар
Гошо Пръча

2015.03.30 | 20:38

2
Г-н Бойновски явно или се вживява като местен феодал,или като местна мутра.За това сме на този хал вече 26 години..А кметицата като знае "кои са законни,и кои незаконни", да хваща гегата и хайде на полето. Такива като Г-н Бойновски и като кметицата направиха родината ни на кочина.

2015.03.30 | 20:38

1
Кметицата е гола вода. Не става за нищо. И като капак на всичко е безумно нахална. Всички правели така, не можела да знае кои са законни и кои не..

Добави коментар

Водещи новини