Купуваме месо от фермата

  • 30 март 2015 07:12

  • 1363
  • 0
Купуваме месо от фермата
©

Скоро всеки ще може да си купува прясно месо направо от фермата. Тази възможност предвижда нова наредба на Министерството на земеделието и храните, която вече е подадена за нотификация в Европейската комисия.

Промяната е за защита на българските производители, като целта е да им се осигури директен достъп до пазара при по-облекчени условия. Според новия законодателен текст кланица ще може да се изгражда към ферма, чийто собственик, ползвател или наемател е фермерът. В пункта ще е позволено да се колят само животни, които са на собственика. Измененията ще облекчат процедурите по регистрация на обектите.

Ще се разширят и възможностите за допълнителна обработка на месото чрез транжорни, разясняват пред  "Стандарт" от МЗХ. От ведомството са категорични, че наредбата ще осигури по-ниски разходи за сграден фонд и оборудване. Тя ще доведе до засилване на конкуренцията, като създаде възможности за навлизане на нови играчи на пазара. Техните разходи ще са по-малки, тъй като ще продават директно стоката си. Освен това ще се гарантира контролът и безопасността на храните.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1363 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини