Сингапур изпрати в последния му път своя баща-основател Ли Куан Ю

  • 29 март 2015 18:18

  • 1441
  • 3
Сингапур изпрати в последния му път своя баща-основател Ли Куан Ю
© Getty Images

В Сингапур днес се състоя траурната церемония по погребението на видния държавник Ли Куан Ю, смятан за "баща-основател" и архитект на днешната процъфтяваща страна в Югоизточна Азия. Церемонията в културния център на националния университет бе кулминацията на едноседмичния траур, обявен по повод кончината на 91-годишния бивш премиер, предаде ДПА.

2200 видни представители на местния елит почетоха паметта на покойния лидер. За да се поклонят пред ковчега с тялото му бяха дошли и видни световни политици, сред които президентите на Индонезия - Джоко Видодо, на Република Корея - Пак Гън-хе, на Мианма - Тейн Сейн, премиерите на Япония - Шиндзо Абе, на Австралия - Тони Абът, на Индия - Нарендра Моди, на Камбоджа - Хун Сен, на Тайланд - Прают Чан-оча, бившият американски
президент Бил Клинтън, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, бившият британски външен министър Уилям Хейг.

В прочувствено слово премиерът на Сингапур Ли Сян Лун, който е син на покойния държавник, говори за неговото вътрешно и външнополитическо наследство и припомни редица случаи на неговата преданост към каузата му за бързия възход на Сингапур.

"Той беше истински боец, особено по време на кризи, когато всичко изглеждаше безнадеждно. Той беше неизчерпаем източник на енергия и поемаше всичко в свои ръце", каза Ли-младши, цитиран от ТАСС. Синът-премиер припомни, че "веднага след излизането на Сингапур от състава на Федерацията Малайзия (през 1965 г.) Ли Куан Ю обеща до 10 г. да построи мегаполис и успя да постигне това, като научи всички сингапурци на ред и дисциплина".

Той цитира думите на баща си: "Целият ми живот премина, за да построя тази страна". По време на 4-дневното поклонение в сградата на парламента с покойния държавник се простиха около 455 хил. души. Хората стояха по 10 часа на опашка под палещо слънце и високи температури. Още около милион, които не успяха да стигнат до парламента, се поклониха на специално организираните за случая траурни кътове.

Ли Куан Ю беше против героизирането на неговото име и настояваше да бъде кремиран. Друго негово желание бе прахът му да бъде смесен в една урна с този на неговата покойна съпруга. Церемонията завърши с минута мълчание, по време на която над целия град-държава се изви пронизителен звук на сирени. Градът замря, спря движението на наземния транспорт, хората по улиците спряха и склониха глава, изпращайки в последния му път
"бащата-основател" на републиката.

Кораби на военно-морските сили преминаха с включени сирени, а пет самолета на ВВС на страната извършиха траурно облитане, като се построиха във фигурата на латинската буква V. Накрая един от изтребителите излезе от състава на групата и пое курс на запад, където залязва слънцето, символизирайки преминаването на Ли Куан Ю във вечността.

Последвайте канала на

БТА
1441 3

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.30 | 09:47

1
Въпрос:Има ли български политик,който да бъде изпратен по този начин?

2015.03.30 | 09:47

3
Да, цар Борис III!

2015.03.30 | 09:47

2
Нашите боклуци ги изпращаме с радост и облекчение.

Добави коментар

Водещи новини