Кардиолози: Идва най-опасният за инфаркти ден

  • 28 март 2015 16:29

  • 6727
  • 5
Кардиолози: Идва най-опасният за инфаркти ден
©

Тази нощ , на 29 март 2015 г. в 03.00 часа се въвежда лятно часово време, напомнят от Българския институт по метрология. Часовниците трябва да се преместят с 1 (един) час напред. Промяната е в изпълнение на постановление номер 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г.

Същевременно световните агенции разпространяват мнения на учени и медици, които предупреждават, за опасностите за здравето, които поражда преминаването към лятно часово време. Случаите на сърдечни удари в деня след преместването на стрелките с един час напред скачат с 25%, гласи проучване на кардиолози от университета в Колорадо, Денвър. Изследването им е базирано на данни от болниците в Мичиган.

Тяхната статистика показва, че в понеделник (деня, в който се случват най-много инфаркти по принцип, както сочат предишни проучвания) регистрират средно по 93 сърдечни удара. Но в понеделника след смяната на времето тези случаи скачат до 125. Оказало се още, че преместването на стрелките води до инфарктен пик само в понеделник. Във вторник случаите спадали до стандартните нива, на които се задържат и нататък.

Според експертите бумът на удари в първия ден от седмицата показва, че хората са изключително чувствителни на намаляването на продължителността на съня, дори и то да е само с един час.

“Означава и че хората, които са застрашени от сърдечни проблеми, са изложени на много по-голям риск след смяната на времето”, обяснява кардиологът Амнийт Сандху, един от ръководителите на екипа, провел изследването. Сандху посочва, че проучването трябва да се вземе предвид от лекарите от спешната помощ, които следва да се подготвят за пик на сърдечни проблеми през въпросните понеделници.

Проучването установило още, че проблеми се регистрират само при преместването на стрелките напред. А когато наесен върнем часовниците в реалното астрономическо време и хората имат възможност да спят с час повече, случаите на инфаркт намаляват.

Шведски проучвания, също са установили, че в понеделник след смяната на времето с 60% се увеличават хората, търсещи спешна помощ заради кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. Проверка по спешните центрове у нас е показала, че ръстът на подобни случаи у нас е 50%.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6727 5

Коментари 5

Добави коментар
Българ

2015.04.01 | 11:27

5
Крайно време тази простотия със мяната на времето да се премхне, хората са го доказали, че повече вреди от колкото ни е от полза!

2015.03.31 | 14:46

4
da vi eby maikata dokoga naroroda shte stresirate.... gadove mrysniiiiiiiiiii.
бляк

2015.03.31 | 14:46

3
Голяма простотия е тази смяна на времето. Понеже някой си през 19 век решил, че от уличните фенери в Париж ще се направят икономии, давай и в 21 век да правим същото.
lud

2015.03.30 | 22:41

2
nai dobre da se zapazi za postoqnno lqtnoto chasovo vreme

2015.03.30 | 18:48

1
Все ми е едно,дали с 1 час ще е напред или с 1 час ще е назад. Да не се прави толкова голяма трагедия от това.Къде,къде има по-важни държавни работи да се оправят..

Добави коментар

Водещи новини