Видин развали договора с "Титан АС" заради кризата с боклука

  • 27 март 2015 17:25

  • 2240
  • 1
Видин развали договора с "Титан АС" заради кризата с боклука
© Булфото

Община Видин прекрати договора за сметосъбиране с концесионера "Титан АС" заради продължаващата от седмица криза с боклука в града. Това съобщи изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.

През последния месец фирмата концесионер на три пъти спира работа по събирането на боклука във Видин заради финансови  проблеми. Въпреки направените санкции от общината и срещите и разговорите с представители на "Титан АС" до днес проблемът не е решен, а градът е потънал в боклуци. Освен това заради липса на средства за извозване на боклуците от фирмата концесионер са  изхвърляли отпадъците на различни места в града, а не на определеното сметище, и в града са се образували няколко  микросметища, каза Дилов.

В началото на март работници от "Титан АС" обявиха безсрочна стачка заради неизплатени заплати и осигуровки от юли на 2014  година. Това попречи на сметосъбиращата фирма да си изпълнява задълженията и градът потъна в боклуци. За да реши проблема от  "Титан АС" съкратиха близо 50 процента от работниците, а останалите започнаха да събират боклука в града. В края на миналата седмица стана ясно, че фирмата изпитва сериозни финансови затруднения и отново спря работа, а Видин повторно  потъна в отпадъци.

Задълженията на "Титан АС" са близо 15 милиона лева и община Видин превежда дължимите суми на фирмата по сметки на НАП, след запор наложен на сметките на концесионера. Въпреки дадената отсрочка от общината на фирмата от седмица, за да започне да си  извърша дейностите, до днес проблемът не е решен. Затова с решение от днес е прекратен договорът за сметосъбиране и  сметоизвозване с "Титан АС", а общината ще търси собствени средства и възможности градът да бъде почистен. Очаква се в  началото на другата седмица да се състои извънредно заседание на Общински съвет Видин, след което да се пристъпи към сключване  на договор с нов концесионер или общината да започне да извършва тази дейност със собствени средства.

През 2008 година предишният кмет на Видин Румен Видов прекрати едностранно договора с концесионера "Титан - Север" ООД с мотиви системно неизпълнение на задълженията на фирмата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.30 | 15:44

1
mafiotsk raboti

Добави коментар

Водещи новини