Проверяват болниците, превишили драстично бюджетите си

  • 27 март 2015 16:54

  • 1598
  • 0
Проверяват болниците, превишили драстично бюджетите си
© Булфото

С 25 процента повече са разходите за лекарства, платени от НЗОК, за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща с членовете на Надзорния съвет на НЗОК.

Двете страни са се договорили да се направи подробен анализ за първото тримесечие на годината. При такъв преразход на лекарства до края на годината той би станал 100 процента, каза още Райчинов.

Засега е ясно, че има общо средно със 7 процента увеличение на дейностите в болничната помощ. Надвишението за болниците е много малко в сравнение със същия период на миналата година, когато е било 25 процента, посочи Райчинов.

Към момента няма сигнали за предстоящи лекарски протести в резултат на новата методика, по която се финансират лечебните заведения, увери Райчинов и добави, че всяка болница, която в първото тримесечие е показала драстични отклонения от бюджета си, ще бъде подложена на проверка. Райчинов подчерта, че няма да се прави компромис, ако се докажат злоупотреби.

На днешната среща не е било обсъждано намаляване на цените на клиничните пътеки, допълни Райчинов по повод на подобна информация, появила се в някои медии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини