Свлачища понесоха детска градина, блок и джамия в Лъки

  • 27 март 2015 16:48

  • 1884
  • 0
Свлачища понесоха детска градина, блок и джамия в Лъки
© Булфото

Две нови свлачища заплашват детска градина, 4-етажен блок и джамия в град Лъки, съобщи за Дарик кметът на общината Валентин Симеонов.

Децата от градината не са евакуирани, защото за момента няма опасност за здравето им и за целостта на сградата. Теренът е разчистен, като за два дни са извозени над 40 камиона с 300 кубика скална маса от района. Цялата подпорна стена над детското заведение се е срутила в началото на седмицата, а паднало дърво е прекъснало електрозахранването на сградата. Затова се наложи един ден децата да се отопляват с печки на дърва, докато екипи на ЕВН възстановят тока, уточни кметът.

Срутище застрашава 4-етажен блок с 2 входа, в който живеят близо 30 семейства, и намиращата се в съседство джамия. Засега живеещите в сградата не са евакуирани, но храмът е затворен за посещения и молитви, допълни Валентин Симеонов.

Единият ъгъл на джамията е буквално във въздуха, затова са преустановени всякакви обреди, а влизането е забранено. Шестметровата подпорна стена на блока, който е строен още през 60-те години, е поддала, а самата сграда е с обратен наклон и също има опасност да пострада.

Над 550 000 лева ще са нужни за укрепването на 2-те свлачища. Нямаме възможност да се справим със собствени сили, затова съм изпратил проектите за укрепването до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, допълни кметът на Лъки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини