Авиационен психолог: Прегледите при пилотите не се извършват проформа

  • 27 март 2015 15:35

  • 1551
  • 2
Авиационен психолог: Прегледите при пилотите не се извършват проформа
© Getty Images/Guliver

Кандидатите за обучение за пилоти преминават през сериозни прегледи. Част от тях са и психологическите прегледи, каза пред БНР авиационният психолог Десислава Георгиева.

Вчера стана ясно, че вторият пилот на разбилия се във вторник самолет на германската авиокомпания Germanwings Андреас Лубиц, заподозрян в умишлено предизвикване на катастрофата, взела 150 жертви, е имал психически проблеми и е посещавал психиатър година и половина, съобщава "Билд".

Десислава Георгиева е убедена, че прегледите при пилотите не се извършват проформа. Изследват се професионално значими качества като бързина на реакция, способност за ориентация в пространство, взимане на приоритетни решения в дефицит от време. Специално психологическите тестове се извършват на четири етапа и кандидатът, който започва съответен етап, ако премине стандарта, отива на следващ етап. Ако не покрие изискванията по отношение на психологическите му качества и функции, просто не преминава по-нататък. Изследват се качества на личността, професионално значими качества и умения на фона на ситуация на стрес и на постоянно повторяеми задачи, което е типично за авиацията, особено по време на дълги полети, заяви Георгиева.

Авиационният психолог обясни още, че кандидатите преминават и през обстойно интервю пред психолози. Тя каза, че прегледите и тестовете на авиационните специалисти са регулярни. При необходимост или промяна в състоянието на пилотите може да се изискват и извънредни прегледи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1551 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.02 | 03:33

2
В България всичко е проформа иначе нямаше да имаме висшисти с отлични дипломи които не знаят столиците в Европа!

2015.03.28 | 17:30

1
Много психолози много тестове пък накрая трагедия, защо така?

Добави коментар

Водещи новини