"Профили" във Facebook: Андреас Лубиц е герой на ИД

  • 27 март 2015 15:14

  • 3108
  • 1
"Профили" във Facebook: Андреас Лубиц е герой на ИД
©

Малко след като вчера стана ясно каква е вероятната роля на втория пилот на разбилия се във Френските Алпи самолет на авиокомпания Germanwings, във Facebook се появиха няколко профила на името на Андреас Лубиц, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем.

В много от профилите редом с името на втория пилот има квалификации като "терорист", "убиец" и "престъпник". Няколко профила обаче представят Лубиц като "творец, който имал своите фенове". Един от профилите е наречен дори: "В подкрепа на Андреас Лубиц, героя на "Ислямска държава" (ИД), като този текст е изписан на френски език. Към този момент разследването не е открило никакви терористични мотиви, които да са тласнали Лубиц към това което се твърди, че е извършил.

Достъпът до най-скандалните от тези страниците във Facebook е блокиран. Истинският профил на Лубиц, след като стана ясно, че той е мъртъв, е настроен от роднините му в режим "памет". Тази опция се предлага от Facebook в случай на смърт и позволява на близките на покойника да внасят някои промени в профила, като например да премахват датата на раждането му.

Режимът позволява на опечалените да качват съболезнователни съобщения в страницата на покойника. Фалшивите профили на Андреас Лубиц, особено онзи, в който се прави връзка между него и ИД, могат да навлекат във Франция на създателите им наказание по силата на законите за кражба на самоличност и забраняващите възхвала на тероризма.

Нарушителите на законите могат да получат присъди до 7 години затвор и глоба от 100 000 евро.

Последвайте канала на

БТА
3108 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Борец за свовода на демокрацията

2015.03.27 | 16:15

1
малко са им 7 години и 100 000 евро! ! ! минимум по две трябва да е това където сте го задали като наказание! ! !

Добави коментар

Водещи новини