Изследват вкуса на българина в лаборатория

  • 27 март 2015 14:42

  • 1555
  • 0
Изследват вкуса на българина в лаборатория
©

За първи път у нас екип от специалисти ще изследва вкуса на хората, за да може на рафта в магазина те да намират точно това, което им се яде и пие, разказаха от първата в България лаборатория за сензорен анализ на храни и напитки.

„Лабораторията следва примера на Белгия, Франция и Тунис, където това вече е практика от години и има за цел да изследва вкуса на хората, за да може да помогне на производители и търговци да задоволят максимално точно техните желания“, обясни специалистът Кристина Петрова, пише "Новинар".

Тя обясни, че ако една компания иска да пусне сладки покрай Коледа например, те трябва да имат коледен вкус, а задачата на анализа е да покаже какво точно разбират хората под коледен вкус.

„Така и двете страни са доволни – хората намират желания вкус, а производителят разработва купуван продукт“, категорична е Петрова.


Хората възприемат храната с всички свои сетива, затова и анализът обхваща преценка на вкуса, формата, мириса, допира с храната или звука, който издава при консумация, уточниха специалистите от новата лаборатория. И допълниха, че това ще става с помощта на група хора, които ще дегустират дадена храна или напитка.

„Хората, които подбираме, могат да бъдат случайни, обучени или специалисти в зависимост от продукта“, уточниха експертите.

По думите им за целта дегустаторите ще влизат в 16 специални кабини, в които светлината, температурата и миризмата са специални, за да не влияят на преценката им. Там те ще пробват няколко предложения, които ще описват в кратка анкета на таблет.

След като хората дадат мнението си, резултатът ще се обработва и ще става ясно дали дадено кексче например трябва да се направи по-сладко, по-голямо, ароматно или не.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини