Жените у нас не рискуват да станат предприемачи

  • 27 март 2015 13:58

  • 662
  • 0
Жените у нас не рискуват да станат предприемачи
© Gettyimages

Многото семейни ангажименти, слабо развития сектор на услуги за отглеждане на деца и остарели предразсъдъци са основните причини, поради които жените у нас не рискуват да станат предприемачи. Това стана ясно на четвъртия Европейски форум за социално предприемачество, който се провежда в Пловдив, информира НТВ.

Все още у нас възможностите на жените да ръководят са силно подценени – едва една четвърт от членовете на управителните съвети и на ръководните бордове на предприятия и организации у нас са жени. Статистиката сочи, че 60% от завършващите средно образование у нас продължават в по-висока образователна степен. Факт е обаче и това, че само 11% от завършилите висше образование стават предприемачи и развиват собствен бизнес.

За да бъде променено това статукво е необходимо държавата да провежда много по-активна политика на "лека помощ” за женското предприемачество – това означава да бъде активно изграждана инфраструктура от детски заведения, за да може да бъде постигнато оптимално равновесие между личния и професионалния живот на работещата жена, на мнение са от Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

"Средният европейски предприемач е мъж на 39-годишна възраст, който ръководи най-често малко и средно предприятие. Жените по-често участват в семейни фирми”, информира Марко Цуравич от Европейската комисия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
662 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини