Юпитер избил цяло поколение млади планети

  • 27 март 2015 13:20

  • 2466
  • 1
Юпитер избил цяло поколение млади планети
©

Гигантската планета Юпитер разчистила пътя за появата на Земята, Марс и Венера, като унищожила цяло поколение млади „суперземи”, които обикаляли около Слънцето в началото на неговия живот. Такава хипотеза развива учен от Калифорнийския технологичен институт.

Според него в началото Юпитер е бил много по-близо до Слънцето, отколкото е сега. В системата се били оформили и поне няколко планети с големи маси, които учените наричат „суперземи”, защото наподобяват нашия свят, но са много по-тежки и обемни от него, пише "Новинар".

Юпитер обаче започнал да се отдалечава от Слънцето и неговото огромно гравитационно привличане повлякло останалите небесни тела, отклонило ги от орбитите им или направо ги разбило. Движението на газовия гигант разчистило Слънчевата система от отломки и така в близост до Слънцето останала сравнително малко материя.

Именно това позволило формирането на планети като Земята, Марс и Венера, които са далеч по-леки от „суперземите”. Според тази теория нашият дом се е родил от хаоса, оставен след катастрофалното преминаване на Юпитер. От National Geographic вече сравниха гиганта с космическа машина за разрушение, която е превърнала в прах първото поколение планети.

Подобен сценарий би обяснил защо нашата Слънчева система се различава толкова от повечето звездни системи, които астрономите наблюдават с телескопите си. В повечето от тях има планети от типа на суперземите с маси няколко пъти по-големи от земната. Освен това около много звезди има светове, които обикалят по орбити много по-близки от орбитата на Меркурий. Планети с по-малки маси като Земята пък засега не се забелязват често.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.05.03 | 20:14

1
Размишлявайте малко над писаното и ще разберете че това са пълни глупости.

Добави коментар

Водещи новини