Авиокомпания въвежда задължително по двама души в пилотската кабина

  • 26 март 2015 19:42

  • 2468
  • 0
Авиокомпания въвежда задължително по двама души в пилотската кабина
© Getty Images/Guliver

Норвежката нискотарифна авиокомпания Норуиджън нискобюджетната авиокомпания Норуиджън еър шатъл (Norwegian Air Shuttle) ще въведе постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на самолетите, заяви неин висш представител днес.

Това съобщение бе направено, след като френските власти информираха, че вторият пилот на самолета А320 на Джърмануингс (Germanwings), който се разби във вторник във френските Алпи, отнемайки живота на 150 души, умишлено е предизвикал инцидента, след като е попречил на пилота да се върне в кабината на самолета.

"Когато единият от хората в пилотската кабина излезе, ще трябва вътре винаги да остават двама души", заяви ръководителят на полетите на Норуиджън Томас Хестхамер, цитиран от АФП. "Обсъждаме този въпрос от дълго време, но този епизод ускори нещата", допълни Хестхамер. Според него тази нова мярка ще влезе в сила в петък, след като получи зелена светлина от норвежката администрация на гражданската авиация, която реагира положително на предложението.

В момента европейският регламент не налага в пилотската кабина на самолетите непрекъснато да има двама души, когато се налага първият или вторият пилот да излезе от нея, за да отиде до тоалетната, например, пише БТА.

Единствено Европейската агенция за авиационна безопасност (AESA) има правомощията да наложи тази практика като правило на Стария континент, отбеляза АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2468 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини