Експерт: Няма апаратура за оценка за състоянието на връзките в панелките

  • 26 март 2015 18:17

  • 1166
  • 0
Експерт: Няма апаратура за оценка за състоянието на връзките в панелките
©

Основните проблеми в българското строителство идват от некачественото проектиране. Това коментира заместник-ректорът по научно-изследователска и проектантска дейност в Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. д-р инж. Богомил Петров, цитиран от БТА.

Той заяви това по време на дискусия, организирана от Българската асоциация за изолации в строителството във връзка с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни.

В срещата участваха компании, специализирани в топлоизолацията, органи и организации, които участват в процеса на енергийното обновяване на сградния фонд.

Проектите могат да отговарят на всякакви нормативни документи и пак да не вършат работа, допълни Петров. Според него като се започне от конструктивното обследване на сградите, проектантите трябва да получат подкрепа по отношение на снабдяването им с надлежна документация за панелните сгради и начина на изпълнението им.

Хората очакват, че след обследването ще се дадат страхотни оценки за състоянието на конструкцията на сградата, гарантирам ви, че в България няма апаратура, която да дава надеждна оценка за състоянието на връзките в панелните сгради и може би част от парите трябваше да се дадат за покупка на съвременна апаратура, за да може енергийното обследване и обновяване да стъпи на сериозна конструкция, категоричен е доц. Д-р инж. Богомил Петров.

Той изтъкна, че в проектите трябва да има равнопоставеност на различните топлоизолационни системи, а не да бъдат привързвани с определен вид и материал. Според него част от проектите трябва да е технологията за изпълнение на избраното решение. Специалистът даде пример с детайлни германски проекти от 1935 г., които са предпоставка за реализиране и за контрол, дори и от специалист от средно ниво в далечна община.

Участниците във форума се обединиха около необходимостта от контрол на изпълнението на проектите за енергийно обновяване на жилищните сгради по националната програма и контрол на влаганите материали. От Асоциацията предложиха експертна помощ на общините, за да се гарантира качеството на изпълнението и ефективно изразходване на средствата на данъкоплатците.

Фирмите препоръчаха да се обърне внимание на противопожарната защита и, ако трябва, да се разпишат по подборни правила, да се направи застраховка на извършените работи. Участниците във форума обърнаха внимание на това, че не са заложени мерки, които ще предложи изпълнителят, за да гарантира по време на строителството, защитата на собствеността на живеещите в блока, застраховка, охрана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини