Започна голямото чакане за достъп до болница

  • 26 март 2015 07:48

  • 1932
  • 3
Започна голямото чакане за достъп до болница
©

Дълги опашки пред болниците започнаха да се извиват заради лимитите на финансите им, които наложиха здравните власти. С 216 млн. лева са по-малко парите на клиниките в сравнение с реалните им приходи през миналата година от НЗОК. Общо 1,9 млрд. лв. са усвоили болниците през 2014 г. от здравната каса, включително и за онколекарства. За тази година разпределеният им бюджет е 1,68 млрд. лв. За първи път обаче болниците няма да имат право да приемат и лекуват повече пациенти, отколкото им позволяват финансовите лимити. Досега редът беше друг - клиниките приемаха всички болни, а държавата намираше пари и актуализираше бюджета на касата, съобщава Стандарт.

Орязването на парите е пропорционално на бюджета на болниците - така излиза, че колкото повече хора търсят една клиника, толкова по-голям проблем ще имат да се вредят за лечение. Заради промяната вече започнаха да се образуват и опашки пред най-добрите от тях. Както вече "Стандарт" писа, пациенти се записват за операции дори за след 4 месеца. Единствената им алтернатива за по-бързо лечение е да потърсят друга болница, в която може би няма толкова добро качество или да си платят.

Ограничения има дори за пациентите на диализа и онкоболните, които няма как да чакат за лечението си. Всяко забавяне при тях е фатално. Парите за онколекарствата обаче са намалени от 220 млн. лв. на 175 млн. лв. В резерва на касата има останали малко над 100 млн., които биха могли да се разпределят допълнително, но не е ясно за къде по-напред. Според лекарите финансовите рестрикции няма да спестят пари на НЗОК, а само ще затруднят лечението на хората. Причината е, че болниците или пациентите могат да съдят касата и тя ще трябва да им върне парите, защото по закон е длъжна да плаща за лечението на всеки осигурен човек. Така въпросът какъв е смисълът на промените остава открит.

Последвайте канала на

1932 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.04.08 | 21:36

3
А докато чакат ред кой ще лекува хората?От министерството ли или от касата?Джипитата отново ще си измият ръцете с думите,че са дали направление за болница-и после-кво правим.

2015.03.26 | 14:19

2
Neshto za "velikata" reforma na gerbajiite i za kosmi4eskiq izmislen reiting na Moskov da kajete? Nikakva ideq nqmat tiq za reformi i takiva nqma da ima. Sled tova upravlenie na diktator, nazist, kriva komunistka i fesove Bulgariq shte e pred nacionalna katastrofa

2015.03.26 | 08:52

1
И ко прайм са?

Добави коментар

Водещи новини