Асланов: Задължителното гласуване ще оскъпи купуването на гласове

  • 25 март 2015 14:22

  • 1170
  • 10
Асланов: Задължителното гласуване ще оскъпи купуването на гласове
©

Референдумът може да отвори проблеми пред българското общество.

Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за БНР. Според него е по-добре референдумът да бъде съчетан с национални, а не с местни избори, защото на тях имат право да участват повече хора. "Първият проблем е, че на местни избори не всички български граждани имат право да гласуват. Ще се приеме нещо, ако се приеме, с участието на една част от българските граждани. Като имаме предвид, че не всички ще бъдат положително настроени към зададените въпроси, едно малцинство ще наложи волята си над мнозинството, евентуално. Възниква и въпросът за двойния аршин, защото на първия референдум – за АЕЦ "Белене" – имаше същият проблем – участващите в него изразиха положително отношение, но бяха малко. Сега, със сигурност, също ще бъдат едно малцинство, дори резултатът да бъде положителен. Вторият проблем е по съществото на нещата, защото практиката на задължителното гласуване вече е много оскъдна", допълни той.

В Европа само в Гърция и в Белгия вотът е задължителен, подчерта Асланов. И двете държави обаче не се славят с висока избирателна активност. Според Асланов задължителното гласуване няма да пребори купения вот. "Най-вероятно просто пазарът на покупко-продажбата ще мине на по-високо ниво, ще се оскъпи, но няма да изчезне, защото това не е лекарството. Купеният вот съществува, защото много хора няма доверие в избирателната система и въобще в политическата система. Тук не говорим само за цигани. Тежестта на ДПС ще порасне при задължителен вот, защото парламентарното ѝ присъствие е осигурено при всички случаи", коментира социологът.

Той даде и примери за европейски държави, в които са били показани уязвимостите към манипулация на системите за електронното гласуване. България не е имунизирана от "хакерството" и затова не бива да се правят прибързани избори, каза той. Асланов изтъкна, че е привърженик на мажоритарния вот. Великобритания и Франция са двете страни в ЕС, в които има чиста мажоритарна система, а не елемент, допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1170 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Анонимен

2015.06.07 | 13:54

10
Единствените печеливши при задължителното гласуване ще бъдат не народът и демокрацията,а отново управляващата клика с огромните субсидии,които ще налапат в ненаситната си паст на скапаните си партии.

2015.03.26 | 00:48

2
Те Асланов ако го питат най добре след 10-тина години да се проведе референдум,а по-добре изобщо да не се провежда,а да няма задължително гласуване...Не само фамилията му звучи на турски,ами е турска подлога!
machete

2015.06.07 | 13:02

9
За сведение : Асланов е брат на С.Станишев, макар и осиновен. Все пак от същото котило е излязъл.
AJ4A

2015.03.26 | 01:22

8
Който иска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ПРИ ТАЙНА НА ВОТА някой ден ще бъде преследван като ПРЕСТЪПНИК наравно с ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА, КОИТО ИСКАТ ДА ЗАДЪЛЖАТ ХОРАТА ДА УЧАСТВАТ В ЕДИН НЕПРОЗРАЧЕН ФАРС НА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!!!

2015.03.26 | 00:48

3
Политиците се страхуват от референдуми.
AJ4A

2015.03.26 | 01:18

7
Прост ли си или ............ си много прост????? При наличие на ТАЙНА НА ВОТА от какво друго биха могли да се страхуват политиците освен от МАСОВОТО БОЙКОТИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ????? И единственият начин да се предпазят от това е ............ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ!!!!

2015.03.26 | 00:48

6
Глупости , на местните избори хората гласуват масово и е наи-подходящия момент.

2015.03.26 | 00:48

5
То е ясно,че Асланов -говорителят на БСП е против задължителното гласуване(той за БСП се е замислил,не за България!).Вече за втори път го повтаря това и търси от разни извори вода да донесе за да доказва че уж бил прав!!!t

2015.03.26 | 00:48

4
Асланов каква е целта,да се протака ли :)))Въпроса може да се реши и без референдум,нали Георги Близнашки събра толкова гласове за такъв кратък срок?Заради еничари като Асланов сме на това дередже-да я има 5-татта колона ДПС.
мирослав стойков

2015.03.25 | 22:42

1
ама асланов , те гласовете не са за продан бе , джанъм!

Добави коментар

Водещи новини