Американската преса коментира изявления на Барак Обама за отношенията с Израел

  • 25 март 2015 09:22

  • 1864
  • 8
Американската преса коментира изявления на Барак Обама за отношенията с Израел
©

Пресата в САЩ коментира вчерашното изявление на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, че ако се съди по предизборните изказвания на Бенямин Нетаняху, шансовете за постигане на мир между Израел и палестинците са силно намалели, информира БТА.

"Това, което не можем да направим, е да се преструваме, че съществува възможност за нещо, което го няма", цитира "Вашингтон пост" думите на Обама, които според вестника са най-острите сред поредицата изяви на едва прикрития гняв на САЩ от изявлението на израелския премиер, че докато е на този пост, палестинска държава няма да има.

Отношенията между Израел и САЩ се обтегнаха допълнително след медийна публикация в понеделник, че Израел е шпионирал преговорите с Иран за ядрената му програма. Но според висши чиновници в администрацията, продължава вашингтонското издание, няма нищо изненадващо в това, че САЩ и Израел се шпионират взаимно, което правят и с други свои врагове и приятели в Близкия изток и другаде.  Обама и Нетаняху никога не са изпитвали взаимна симпатия, но на пресконференцията си вчера Обама се постара да каже, че САЩ и Израел остават близки съюзници и тяхното военно и разузнавателно сътрудничество остава ненакърнено, съобщава "Вашингтон пост".

По същата тема "Ню Йорк таймс" предупреждава, че, мъмрейки Нетаняху, Белият дом рискува да постигне обратен ефект. Според вестника израелски анализатори сега твърдят, че Обама и съветниците му са се престарали (и така са предизвикали симпатии към Нетаняху) и че те може би нямат ясна представа каква ще е дипломатическата изгода, ако продължават натиска върху израелския лидер. Някои анализатори в Израел смятат, че критиката на Белия дом сякаш е претекст в дългосрочен план САЩ да променят политиката си на подкрепа за Израел на международно равнище. Други пък подозират, че това е трик за подкопаване на лобистките опити на Израел да попречи на преговорите на САЩ за иранската ядрена програма, пише нюйоркското издание.

Евентуалното решение на администрацията на Обама да преосмисли позицията да брани Израел в ООН и други международни форуми може би не е толкова просто нещо, както изглежда, отбелязва "Ню Йорк таймс". Вероятно Белият дом иска приемането на някаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН за две държави, която да включва палестинско признаване на Израел като еврейска държава - нещо, което палестинците многократно са отказвали. А републиканците вече заплашиха да орежат финансирането на ООН, ако Обама подкрепи такава резолюция, припомня вестникът.

Последвайте канала на

1864 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.03.31 | 20:55

8
Да видим сега дали маймуняка ще наложи икономически санкции на чифутите?

2015.03.31 | 20:55

7
Как ще стане това? Нали им е шабецгой, или там както се казва - роб слуга! Както цялото правителство.
свидетел

2015.03.31 | 20:55

5
Изтерзани болшевишки Кремълски блянове :))))))))))))

2015.03.31 | 20:55

6
ОБАМА РЕШАВА, А ПРОЕВРЕЙСКАТА ПРЕСА ДА РЕШИ НА ЧИЯ СТРАНА Е!

2015.03.31 | 20:55

4
Значи Косово може да има, Палестина не може да има. ??? Ето за това двуличие мразя кюнеца Обамунго
007

2015.03.31 | 20:54

1
E и като го мразиш , съчувствие ли търсиш. Омразата поражда психично болни буклуци. Като теб, червен комунистически скрап, сдъвкан и изплюван много пъти, тъп, смачкан жалък нагризан каун.

2015.03.31 | 20:55

3
ТАЗИ ЧЕРНИЛКА ДА ВЪРВИ ДА БЕРЕ ПАМУК

2015.03.31 | 20:54

2
Ти си много назад в класацията да казваш той какво ще прави, цървул болшевшки, но той на теб може да казва редовно.

Добави коментар

Водещи новини