Отбелязваме 110 г. от откриването на „лактобацилус булгарикус”

  • 24 март 2015 14:08

  • 4645
  • 1
Отбелязваме 110 г. от откриването на „лактобацилус булгарикус”
© Getty Images/Guliver

Трън отбелязва 110-тата годишнина от откриването на бактерията „лактобацилус булгарикус”. Пръчковидната млечнокисела бактерия е открита от д-р Стамен Григоров през 1905 г., припомни кметът на общината Станислава Алексиева пред БТА.

В негова чест тя била наречена по-късно „лактобацилус булгарикус Григоров”. През последните десетилетия фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.

По този повод събитието в Трън се организират тържества,  които ще се състоят на 26 и 27 юни. Също и в родното място на д-р Стамен Григоров - село Студен извор. Тогава ще се проведе и традиционният празник на киселото мляко, организиран съвместно с фондация „Д-р Стамен Григоров”.

Своя продукция ще представят производители от Асоциацията на млекопреработвателите. Ще бъде организирано състезание за най-добро домашно подквасено овче, краве, козе мляко и смес. Качествата на продукта ще бъдат оценявани от микробиолози. Ще бъде подредена и изложба, представяща различни видове млека.

Учениците отново ще се състезават в конкурс за есе „Българското име на дълголетието”, като на празника ще бъдат наградени най-добрите произведения. За първи път ще бъдат рисувани творби с кисело мляко.

На 26 юни в София ще се състои конференция, посветена на юбилея, организирана от фондация „Д-р Стамен Григоров”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4645 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.03.25 | 20:14

1
ЗА ЖЯЛОСТ ТАЗИ БАКТЕРИЯ ОТДАВНА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВУВА ОТ БЪЛГАРСКАТА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛНА ИНДУСТРИЯ КОНСУМИРАМЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ В КОИТО НЯМА ГРАМ МЛЕКО

Добави коментар

Водещи новини