Еврокомисар: България и Румъния ще използват интелигентно морето (снимки)

  • 24 март 2015 13:00

  • 1964
  • 2
Еврокомисар: България и Румъния ще използват интелигентно морето (снимки)
©

„Започва пилотен проект между България и Румъния за интелигентно използване на морското пространство”, съобщи днес Кармену Вела, европейски комисар по въпросите на околната среда, предаде НТВ.

При първото си официално посещение в България еврокомисарят подчерта, че синята икономика в България и Румъния създава общо 160 000 работни места и 1. 2 милиарда евро БВП. "Много държа на морското сътрудничество и смятам да активизирам усилията си, за да подкрепям Черноморския регион", каза Вела.

"Водата и околната среда на Черно море изискват огромно внимание от наша страна. ЕС се стреми да се присъедини към Букурещката конвенция и искам да призова още веднъж страните към тази цел ", каза комисарят по околна среда. „Подкрепяме създаването за единна цифрова карта на дъното на Черно море, с организмите, които я населяват и количеството на ресурсите. Първата такава карта се очаква да излезе още тази година. Данните могат да се намерят чрез единния портал на ЕС за морската среда. ", каза Вела.

„Нашата цел е постигане на устойчив растеж на морския сектор”, заяви от своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета. За България голяма част от външната търговия се извършва чрез морски транспорт, допълни той.

Московски изброи и основните приоритети на България в областта на морския транспорт, а именно-развитие на пристанищна инфраструктура, приложение на интелигентни транспортни системи, сигурност и безопасност на превозите, ограничаване на вредните емисии от корабоплаване, генериране на заетост и привличане на крайбрежен и круизен туризъм.

Еврокомисарят по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела посети уникалния 25-метров графит „Да спасим царския орел“, нарисуван на фасадата на столичното 32 СОУ. Огромната рисунка бе направена през лятото на 2012 г. от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и графити артистите 140ideas в рамкиите на проект за опазването на царския орел, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС.

Целта на графита е да информира широката общественост и най-вече младите хора за това, че царският орел, който е един от националните символи на България, е световно застрашен вид и е изправен пред изчезване. У нас са останали едва 26 двойки от него.

Еврокомисарят поздрави БДЗП и графити артистите от 140ideas за красивата рисунка и изтъкна резултатите от успешния проект, в рамките на който популацията на царския орел в България се е увеличила с 20%. Г-н Вела се подписа под снимка с надпис I love Nature и с образа на орлето Перун – първият царски орел със сателитен предавател у нас.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1964 2

Коментари 2

Добави коментар
Intel® Core™ i5-4670K

2015.03.24 | 23:04

2
Спокойно тиквата ще спре и този проект ако е изгоден за нас!

2015.03.24 | 19:18

1
ТАЯ ВЕЛА ОТ КОЯ НАРОДНОСТ Е ИЛИ Е ОТ БЕЗРОДНИТЕ ПСЕВДОЕВРОПЕЙЦИ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини