Гонят улични музиканти в Пловдив, ако нямат баджове

  • 24 март 2015 09:09

  • 1220
  • 2
Гонят улични музиканти в Пловдив, ако нямат баджове
©

Всички улични музиканти в Пловдив са задължени да носят баджове, докато свирят. Това е най-новата разпоредба на общината. Вече са изработени три вида табелки, които са ламинирани и важат за различни части на града.

Първата е за зона А. Тя е в син цвят и е валидна за главната улица - около стълбището на "Каменица", пред халите и в Стария Пловдив - площадките пред Хисар капия и храма "Света Богородица". На баджа има снимка на артиста, изписани са имената му и номерът. За да се изявява в зона А, изпълнителят трябва да представи документ за завършено музикално образование. "Целта е да премахнем онези самозванци, които свирят фалшиво и надуват главите на минувачите", обясни Георги Маринов, шеф на отдел "Обществен ред".

Баджът за зона Б е оранжев и важи за широкия център на града. Право на него имат артисти, които притежават грамоти и дипломи, че са участвали в музикални конкурси. Изработени са табелки и за зона С, която включва кварталите в Пловдив. За нея не се изискват удостоверения за завършено музикално образование.

"Баджовете са безплатни, изпълнителите трябва да донесат две снимки и документи за квалификация", уточни Маринов. Той обясни, че опитът е заимстван от големи градове като Виена, Милано, Мадрид, Лос Анжелис. До момента в Пловдив са издадени 40 табелки. Последната е на учителят по музика Петко Косев, който е приложил диплома за завършено висше образование по китара.Срокът на валидност е до края на годината.
Мнозина от свирачите, които огласят с гайди, акордеони и всевъзможни инструменти главната улица в Пловдив, по всяка вероятност, ще отпаднат след новото разпореждане. Доста от тях са самоуки музиканти и не са школувани.

"Тези, които не спазват реда, ще им отнемаме разрешителното", категоричен е зам.-кметът Александър Държиков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1220 2

Коментари 2

Добави коментар

2015.03.26 | 06:02

2
Никъде по света такива работи няма ... Да ама в България ще има .... Пак тъпотия...
МЕСАРА

2015.03.26 | 06:01

1
няма ли да ги задължите и касов апарат да носят ? нема в кои та в тях се угледахте майниииииии.................

Добави коментар

Водещи новини