Унищожиха над 700 кг риба и рибни продукти в Бургас

  • 23 март 2015 14:09

  • 1965
  • 1
Унищожиха над 700 кг риба и рибни продукти в Бургас
© Булфото

88 проверки са извършени през изминалата седмица на територията на Бургас, каза пред Фокус д-р Георги Митев, директор на регионалната дирекция на Агенция по безопасност на храните.

Сред проверените са супер- и хипермаркети, специализирани магазини, големи обекти за обществено хранене, средно големи обекти за търговия на едро и дребно, кухни-майки, кетъринг за производство на храни, хранителни блокове към детски заведения, обекти за раздаване на храна, складове за търговия на едро, малки, средни и големи обекти за търговия на едро и дребно, малки моторни лодки и риболовни кораби.

Съставени са 6 акта за административно нарушение. „Единият е издаден за търговия с храни, от лице, което не е минало задължителни медицински прегледи. Два са издадени на обекти заради неосигурена възможност за проследяване на храните”, каза Митев.

Останалите актове са за търговия с храни без етикетировка и идентификационна маркировка, неподдържане на процедури за писане по системата за самоконтрол, неуведомяване на Областна дирекции по безопасност на храните за промени в обстоятелствата.

Издадени са 7 предписания относно привеждане на обекти в съответствие с ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания. В този период има насочени за унищожаване 774.7 кг риба и рибни продукти, заради търговия на храни без етикетировка и идентификационна маркировка и неосигурена възможност за проследяване на храните.
„Тази риба е без произход – не можем да намерим произхода на рибата”, допълни Митев.

В Агенцията по храните са подадени и сигнали, че в някой хранителни блокове към детски заведения се предлагат храни, които не отговарят на стандартите. Проверката установява, че сигналите са неоснователни.

Д-р Митев съобщи, че продължава проверката на плодове и зеленчуци от Турция, които са насочени местоназначение Бургас. Изследванията за пестициди се извършват на границата и при установени нарушения камиона се спира и товарът се унищожава.

Последвайте канала на

1965 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.03.25 | 09:28

1
ОЧАКВАМЕ ТАЗИ РИБА ДА СЕ ПОЯВИ СКОРО В МАГАЗИНИТЕ

Добави коментар

Водещи новини