ЕК дава 220 млн. евро за газовата връзка на България с Гърция (видео)

  • 21 март 2015 11:32

  • 2302
  • 9
ЕК дава 220 млн. евро за газовата връзка на България с Гърция (видео)
©

Народното събрание днес беше домакин на първото заседание на обща комисия "Икономика, инфраструктура и енергетика" на  Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮЕ). Делегации от девет парламента от страните-членки на Асамблеята обсъждаха доклад на комисията на тема "Подобряване на енергийната ефективност в Югоизточна  Европа" и ще приемат резолюция.

Председател на заседанието беше народният представител Диана Йорданова, член на постоянната делегация на Народното събрание в ПА на ПСЮИЕ. От българска страна в срещата участваха Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, министър на енергетиката, Владимир Уручев, депутат в  Европейския парламент, Делян Добрев, председател на парламентарната Комисия по енергетика.

Приоритети в дейността на трите комисии на ПА са активизиране на секторното регионално сътрудничество в ЮИЕ и предприемане на  координирани действия на парламентите от Процеса за хармонизиране на законодателствата с европейските директиви ирегламенти, посочиха участници в срещата. От Европейската комисия има немалко сигнали, че нашата комисия е водещ икономически формат в региона посочи при откриването народният представител Диана Йорданова.

Пред участниците в  срещата бяха прочетени поздравителни писма от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от Йержи Бузек, председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на  Европейския парламент. В тях се изтъкват възможностите за развитие на нашия регион и от нуждата за сътрудничества на  националните парламенти с Европейския парламент. Целта на асамблеята е лобиране на общите интереси на региона на  европейско ниво, посочва в своето писмо Цецка Цачева. Важно е обаче, в нашата работа да бъдат включени бизнесът, гражданското  общество и местните власти, допълва тя. Развитието на сътрудничеството в региона има приоритетно значение за  България, посочва Цецка Цачева.

Министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по посочи в своето изказване, че тази интерпарламентарна организация има отличен  капацитет за секторно сътрудничество в области от взаимен интерес, в частност в енергетиката. Европейските лидери обявиха преди два дни, че подкрепят Европейския енергиен съюз и скоро се очакват стъпки за неговата реализация, каза Петкова. Бъдещият енергиен пазар ще осигури предимство на икономиките от европейската общност и затова е важно е страните от нашия регион да формират общи послания в енергетиката. Една от основните ни задачи е диверсификация на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ в региона. Сред тях  важните проекти за България тя отново изтъкна интерконекторните газови връзки с Гърция, Турция и с Румъния, каза министърът на енергетиката. Петкова посочи, че ЕК ще осигури финансиране за изграждане на газовата връзка на България с Гърция, която по  експертни оценки ще струва 220 милиона евро.

Петкова изрази категоричната подкрепа на България за пълното интегриране на региона в европейските и евроатлантическите структури.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2302 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.03.24 | 08:49

7
добре, чудесно, но защо с Гърция? като може да е директно от Русия? дали Южен поток, или нов друг проект, но може да е директно от източник... Русия вече спомена за такава възможност, или целта е за Гърция да има повече бонуси?
fshdc

2015.03.24 | 08:49

9
Целта е диверсификация на газовите доставки,което означава Съюза да не получава газ единствено от Русия,но дай Боже и Южен поток да направят някога.Колкото повече,толкова повече :) !

2015.03.22 | 17:11

4
браво на това се вика добре свършена работа.правителството ще се окаже доста успешно,само да ги нямаше онези дето ни забатачиха от дпс,атака и бсп.

2015.03.24 | 08:49

8
Без опоиция не може , но тя трябва да е КОНСТРУКТИВНА , да критикува когата трябва , а нашата само пречи на всичко добро за България !

2015.03.24 | 08:49

6
Браво !
ЗАЩО БОЙКО ЦЕЛУВА РЪЦЕ..

2015.03.24 | 08:49

5
с. Трънак, Айтоско е изградена чешма в тяхна памет. През 2003 г. пред паметника на терористите се поклони и Бойко Борисов, заобиколен от висши кадри на ДПС като Касим Дал и Четин Казак и самия Ахмед Доган,после ГО ПОВИШИХА В...,ЗА КОГО РАБОТИ БОЙКО,ЗА КОГО РАБОТЯТ ГЕРБ,кой СЪЗДАДЕ - ГЕРБ
малка подробност

2015.03.22 | 17:11

2
220 милиона евро но кредит-трябва да се връща.

2015.03.22 | 17:11

3
Как разбра,че е кредит и като си толкова светнат кой ще го връща България или Гърция?

2015.03.22 | 17:11

1
Ти да не беше на срещата?Как малоумници като теб успяват да намерят негативи и в най-положителните новини и това дали ви радва?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини