Балканите обсъждат в София енергийната ефективност

  • 21 март 2015 08:20

  • 1193
  • 1
Балканите обсъждат в София енергийната ефективност
©

Народното събрание ще бъде домакин днес на първото заседание на обща комисия "Икономика, инфраструктура и енергетика" на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

Делегации от девет парламента от страните-членки на Асамблеята ще обсъждат доклад на комисията на тема "Подобряване на енергийната ефективност в Югоизточна Европа" и ще приемат резолюция.

Заседанието ще протече под председателството на народния представител Диана Йорданова, член на постоянната делегация на Народното събрание в ПА на ПСЮИЕ. От българска страна ще участват и Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, министър на енергетиката, Владимир Уручев, депутат в Европейския парламент, Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, председател на парламентарната Комисия по енергетика, Асен Агов, съветник на министъра на външните работи по енергийната сигурност.

Приоритети в дейността на трите комисии на ПА са активизиране на секторното регионално сътрудничество в ЮИЕ и предприемане на координирани действия на парламентите от Процеса за хармонизиране на законодателствата с европейските директиви и регламенти.

Усилията в тази посока
са приветствани в писмо до участниците в заседанието на Йержи Бузек, председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент. Йержи Бузек проявява специален интерес към доклада, който предстои да бъде утвърден в събота и изразява очаквания за плодотворно сътрудничество между двете сродни комисии.

Парламентарното измерение на ПСЮИЕ съществува от 1997 г., когато е проведена първата конференция на председателите на парламенти от страните-участници. Парламентарната Асамблея на ПСЮИЕ е учредена на 10 май 2014 г. в Букурещ на годишна сесия на председателите на парламентите на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

Ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в ПА на ПСЮИЕ е председателят на българския парламент Цецка Цачева.

България ще поеме годишното председателство на ПСЮИЕ от юли 2015 година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1193 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ала бала

2015.04.30 | 11:10

1
Едни дъъъъъъъъъълги изречения в които нищо не се казва а намирисва само на подъл политически оптимизъм а в крайна сметка ЕС прогони от България вече над 1 милион души лишавайки България от два много важни за нея стратегически обекта - АЕЦ Козлодуи с износа му на ток за съседните и държави и Корабостроителният завод във Варна, као му отклони няколко големи проекта и в крайна сметка каза юруш на разграбването... За да могат сега германските папази да си внасят место от умрлите животни в България и да ни налагат квоти и ископни цени на селскостопанските продукти, които в цал свят са известни като доста по добри техните.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини